Бањалуку дотакнуо дашак метропола

Душан Репија
Бањалуку дотакнуо дашак метропола

Бањалука - Побједник првог "Дукат фит Бањалука полумаратона", који је одржан у суботу навече, у мушкој конкуренцији је Божидар Вујић док је међу дамама најбоља била трострука учесница олимпијских игара Лусија Кимани.

Вујић је 21 километар претрчао за 1:13:38, само шест секунди брже од Славише Бунића, док је трећи на циљ стигао Давор Видовић (1:18:00). Киманијева је још једном била убједљива (1:22:29) и славила испред Јелене Косић (1:29:26 ), а треће мјесто заузела је Тијана Глигић Косић (1:45:48).

- Јако сам задовољан с обзиром на то да се углавном такмичим на пет или десет километара. Ово је мој тек други полумаратон тако да сам пресрећан, јер ми је ово најбоље вријеме. Иначе наступам на тркама на пет и десет километара за Атлетски клуб Источно Сарајево иако сам из Приједора - рекао је Вујић.

Киманијева је такође задовољна побједом и временом, с обзиром на то да је идуће суботе очекује трка на "Загребачком полумаратону".

- Била је ово одлична провјера за мене и нешто ново за већину такмичара. Трчање по ноћи је лијепо, стаза је била интересантна са много кривина, али смо се снашли. Све у свему, утисци за први пут су више него добри - рекла је Киманијева.

У трци "Jelen free run " тријумфовали су Теа Ољача и Бранимир Шатара. Дионица од пет километара привукла је на стотине рекреативаца. Сјајно вече у највећем граду Српске отворили су они најмлађи, школарци бањалучких основних школа, који су показали да "краљица спортова" има будућност и да ће за неколико година управо неко од њих као од шале освајати дуге пруге.

Први ноћни полумаратон је у потпуности оправдао очекивања с обзиром на то да је више од 1.000 учесника имало подршку гледалаца дуж цијеле стазе, а највише их је наравно било на Тргу Крајине. Показало се да су организатори направили одличан потез када су по узору на много веће градове одлучили да организују ову трку, што су гледаоци прихватили са одушевљењем и додали нову димензију цијелом догађају.

Директор полумаратона Владимир Куваља био је презадовољан како је све протекло, а посебно је захвалио полицији.

- С обзиром на то да први пут организујемо полумаратон, мислим да је било одлично, а и чули смо позитивне утиске учесника. Посебно бих похвалио полицију, која је одрадила одличан посао, јер није лако обезбиједити овако велики догађај, с обзиром на дужину стазе - рекао је Куваља.

Овако лијеп догађај не би било могуће организовати без помоћи спонзора, у првом реду компаније "Lactalis BH ".

Другови трчали за Нову

Додатни шмек цијелом догађају дала је "Магнетранс" штафетна трка такође дуга 21 километар, с тим што су три такмичара трчала по седам километара. Иако је забава била испред резултата, остаће забиљежено да је штафета занимљивог имена "Рун фор Ново Р" и још занимљивијег објашњења тог имена заузела прво мјесто. Наиме, три момка која су освојила прво мјесто поклонили су награду свом пријатељу Нови који је стицајем несрећних околности изгубио новац који је скупљао од мјештана за изградњу сеоског пута.

Бањалука добија и маратон

Владимир Куваља је најавио организовање и првог маратона у највећем граду Српске.

- То би била велика ствар за град. Свака метропола има полумаратон, а мислим да Бањалука има потенцијал за тако нешто. И на полумаратону смо имали учеснике из десетак земаља свијета, а маратон би сигурно привукао још већу пажњу. Вјерујем да ћемо већ идуће године организовати трку на 42 километра - рекао је Куваља.

Никад није касно

Један од јунака полумаратона свакако је Жарко Новаковић који је први полумаратон истрчао у 62. години.

- Ово је доказ да никад није касно. Додуше, рекреативно се већ дуже вријеме бавим трчањем и раније сам незванично трчао 21 километар, али ово је први пут званично - рекао је Новаковић.

Гости из Чилеа

Кристијан Сепулпеда из Чилеа први пут у животу истрчао је 21 километар и то баш у Бањалуци.

- Прелијеп је град, заиста је лијепо. Осјећам се одлично иако сам поприлично уморан - рекао је задовољни Сепулпеда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана