Бањалука у рангу свјетских метропола

Душан Репија
Бањалука у рангу свјетских метропола

Бањалука - Више од 100 маратонаца и четири пута више полумаратонаца до сада је пријављено за први бањалучки ноћни “Дукат фит маратон”, тако да је већ сада сигурно да ће ово такмичење у потпуности оправдати очекивања.

Све свјетске метрополе имају сличан догађај, а највећи град Српске од 29. септембра биће у рангу са њима. Маратон ће бити централни догађај, а у склопу дана трчања и промоције здравог начина живота те пропратних забавних садржаја биће организована полумаратонска трка, штафета, као и трка на пет километара, а увертира ће бити такмичење дјеце. Организатори процјењују да ће ужим језгром Бањалуке продефиловати више од 1.000 такмичара.

- Прије три године дошли смо на идеју да радимо ноћну уличну трку на пет километара, прошле године смо имали и полумаратон и тада сам обећао да ћемо организовати маратон, трку коју Бањалука заслужује. За нас је изненађење да имамо више од 100 пријављених маратонаца, број полумаратонаца је лимитиран због стазе на 600, а имамо, до сада, пријављених око 400 - рекао је директор Асоцијације за спорт која у сарадњи са Атлетским клубом Борац организује маратон, Владимир Куваља.

Маратон ће бити званично првенство БиХ и РС, тако да ће први пут тркачи из БиХ моћи на свом тлу да се боре за титулу у овој дисциплини.

- Ово је на неки начин историјски тренутак за маратонско трчање у Бањалуци. Трчаће се шест кругова по седам километара, а стаза је добила међународни сертификат - рекао је тренер у АК Борац Небојша Матијевић.

Првак БиХ у полумаратону Срђан Самарџић покушаће да упише још једну побједу и на тај начин подржи атлетски спектакл у Бањалуци.

- Вјерујем да ће награда од 1.000 марака за маратонца који истрчи 42.195 метара за мање од два и по сата привући озбиљне такмичаре из региона - рекао је Самарџић.

Поклони “Бањалучке пиваре”

Бањалучка пивара је спремила многа изненађења за најбоље у “Нектар фрее рун” трци на пет километара.

- Част нам је што смо дио оваквог догађаја, одлично је што имамо све више трка у нашем граду. Припремили смо награде којима ћемо наградити најбоље. Вјерујем да ће много Бањалучана и наших гостију учествовати у овој трци - рекла је портпарол “Бањалучке пиваре” Милка Станивуковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана