Banjaluka ispraća »orlove« po medalju

Dušan Repija
Banjaluka ispraća »orlove« po medalju

Banjaluka - Oko stotinjak građana Banjaluke dočekalo je juče košarkaše Srbije ispred hotela "Bosna" i već im tu pokazalo da će imati veliku podršku na subotnjoj prijateljskoj utakmici protiv Slovenije koja se igra od 18 časova u dvorani "Borik".

Već po samom dolasku u Banjaluku vidjelo se da su vicešampioni svijeta napravili pravi izbor grada kada je u pitanju posljednji pripremni meč pred Evropsko prvenstvo. Ni kašnjenje "orlova" od sat i po nije smetalo građanima da po vrućini čekaju svoje heroje, a naročito djeci koja su se najviše obradovala beku Bogdanu Bogdanoviću, kojeg su odmah opkolili sa svih strana. Svi reprezentativci su se rado fotografisali sa okupljenim građanima i dijelili im autograme prije nego što su otišli da se odmore prije večernjeg treninga. Vicešampioni svijeta izabrali su baš Banjaluku kao posljednju stanicu pred Evropsko prvenstvo, a selektor Srbije Aleksandar Đorđević vjeruje da nisu pogriješili. Ulaznica za meč trenutno je najtraženiji komadić papira u gradu na Vrbasu, pošto su sve razgrabljene u rekordnom roku.

- Javila se ideja da organizujemo meč u Banjaluci i radili smo na tome. Znamo šta nas čeka, kakvi ste domaćini i nadam se da ćete nam dati dodatni vetar u leđa za ciljeve koje smo zacrtali. Ovu utakmicu ćemo igrati maksimalno ozbiljno, nijednu utakmicu ne igramo onako, tako da budite sigurni da ćemo igrati što bolje možemo - kazao je popularni Saša koji je posljednji put u Banjaluci bio 1999. godine sa grupom sedam i dobro je upoznat sa atmosferom u ovom gradu.

Đorđević i njegovi igrači zacrtali su sebi cilj da budu šampioni predstojećeg Evrobasketa, jer bi tada izborili vizu za Olimpijske igre naredne godine.

- Svima smo konkurenti, a cilj nam je finale i plasman u Rio. Ne bežimo od toga da idemo na najveće ciljeve. Srbija još nije bila na OI kao samostalna zemlja i ne želimo da propustimo Rio. Ne vidim kako drugačije da razmišljam nego da idemo na zlato, a sad da li ćemo ga osvojiti, to ne znam, nisam dobar prognozer - dodao je Đorđević.

Međutim, on je kazao da još imaju dosta toga da poprave u svojoj igri pred početak takmičenja.

- Miloš Teodosić, Zoran Erceg i Dragan Milosavljević su propustili dio priprema, a Bogdan Bogdanović deset dana zbog problema sa leđima, ali, ipak, dobro ide. Gledamo greške, svaki dan prolazi u razmišljanju, razgovorima, sve s ciljem da budemo spremni za Španiju. Ove godine imamo igrače koji su nosioci igre u svojim timovima - istakao je selektor Srbije.

"Orlovi" će na šampionatu igrati u grupi B sa Španijom, Njemačkom, Turskom, Italijom i Islandom, a prve četiri će obezbijediti prolaz u nokaut fazu.

- Grupa je najteža, moramo odlično da se pripremimo, pre svega atletski, a sada i tehnički. Igrači su stvarno radili dobro i uvek hoću da ih pohvalim. Problem je bio igra u odbrani, pik end rol protiv Slovenije, ali znamo gde smo grešili i nadam se da ćemo to popraviti. Bilo je i mnogo pozitivnih stvari, dobra energija, mnogo trčanja i polako svi momci dolaze na optimalan nivo forme. Možemo da odgovorimo svim načinima igre. Košarka je mnogo ubrzala, atletika je osnova. U Srbiji se igra malo drugačije, sa više tehnike, manje tranzicije, ali mi imamo odgovore i na brzu, atletski jaku igru - zaključio je Đorđević.

Srbija je u četvrtak savladala Sloveniju u "Stožicama" sa 79:70, a svoj šou imao je Nemanja Bjelica sa 19 poena. Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević je kazao da im je čast što će ugostiti ovakve dvije reprezentacije.

- Čast nam je da budemo domaćini, sve je spremno, mjesec smo radili na ovom događaju koji će ostati dugo u sjećanju našim građanima, a i šire. Nadam se da ćemo se dobro zabaviti i da ćemo Srbiju ispratiti po medalju - kazao je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana