Banjaluka dobila prvi maraton

Dušan Repija
Banjaluka dobila prvi maraton

Banjaluka - Manje od tri mjeseca ostalo je do 1. “Dukat fit banjalučki noćni maraton” koji je na programu 29. septembra, a on će po mnogo čemu biti jedinstven.

Sami naziv noćni daje mu različitost u odnosu na ostale, a ono što je možda najvažnije, biće i zvanično prvenstvo RS i BiH u trci na 42,1 kilometar. Posebnost je i u činjenici da staza prolazi užim centrom grada i šetališnim zonama, a trčaće se šest krugova po sedam kilometara. U sklopu maratona biće održan i polumaraton (21 kilometar), kao i “Nektar fan ran” trka na sedam kilometara, a lijepu uvertiru centralnom događaju večeri napraviće trke predškolaraca i školaraca.

- Prije dvije godine organizovali smo noćnu trku na pet kilometara i zaista smo bili iznenađeni odzivom građana. Zato smo prošle godine odlučili da organizujemo polumaraton koji je takođe odlično prošao, a sada smo se odlučili i za maraton - rekao je direktor događaja Vladimir Kuvalja.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na “njnjnj. afssport.com”, a to je već učinilo oko 300 trkača.

- Primjetno je da je rekreativno trčanje sve popularnije kod nas, tako da očekujemo nekoliko hiljada učesnika. Što se maratona tiče, bili bi zadovoljni da okupimo nekoliko desetina atletičara, jer je to ipak najteža atletska disciplina. Zato smo odlučili da imamo i polumatratonsku trku, kao i trku zadovoljstva, te popularnu štafetu za polumaraton i maraton. Svi će pronaći nešto za sebe, a suština je promocija trčanja i zdravog načina života. Kao i prošle godine - rekao je Kuvalja.

Sve trke pratiće bogat zabavni program, tako da je zabava zagarantovana za sve učesnike, kao i one koji dođu da podrže trkače.

Dolaze i stranci

Prijave za prošlogodišnji polumaratona stizale su i sa drugih kontinenata, tako da su ulicama Banjaluke između ostalih trčali Čileanci i Ekvadorci.

- Događaj je prije svega rekreativni i turistički, a tek onda takmičarski. Naravno biše profesionalnih trkača koji će se boriti za medalje i nagrade, ali mnogo više onih kojima je ovo hobi, odnosno način života - rekao je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana