Бањалука добила први маратон

Душан Репија
Бањалука добила први маратон

Бањалука - Мање од три мјесеца остало је до 1. “Дукат фит бањалучки ноћни маратон” који је на програму 29. септембра, а он ће по много чему бити јединствен.

Сами назив ноћни даје му различитост у односу на остале, а оно што је можда најважније, биће и званично првенство РС и БиХ у трци на 42,1 километар. Посебност је и у чињеници да стаза пролази ужим центром града и шеталишним зонама, а трчаће се шест кругова по седам километара. У склопу маратона биће одржан и полумаратон (21 километар), као и “Нектар фан ран” трка на седам километара, а лијепу увертиру централном догађају вечери направиће трке предшколараца и школараца.

- Прије двије године организовали смо ноћну трку на пет километара и заиста смо били изненађени одзивом грађана. Зато смо прошле године одлучили да организујемо полумаратон који је такође одлично прошао, а сада смо се одлучили и за маратон - рекао је директор догађаја Владимир Куваља.

Сви заинтересовани могу да се пријаве на “њњњ. афсспорт.цом”, а то је већ учинило око 300 тркача.

- Примјетно је да је рекреативно трчање све популарније код нас, тако да очекујемо неколико хиљада учесника. Што се маратона тиче, били би задовољни да окупимо неколико десетина атлетичара, јер је то ипак најтежа атлетска дисциплина. Зато смо одлучили да имамо и полуматратонску трку, као и трку задовољства, те популарну штафету за полумаратон и маратон. Сви ће пронаћи нешто за себе, а суштина је промоција трчања и здравог начина живота. Као и прошле године - рекао је Куваља.

Све трке пратиће богат забавни програм, тако да је забава загарантована за све учеснике, као и оне који дођу да подрже тркаче.

Долазе и странци

Пријаве за прошлогодишњи полумаратона стизале су и са других континената, тако да су улицама Бањалуке између осталих трчали Чилеанци и Еквадорци.

- Догађај је прије свега рекреативни и туристички, а тек онда такмичарски. Наравно бише професионалних тркача који ће се борити за медаље и награде, али много више оних којима је ово хоби, односно начин живота - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана