Banjalučka regija koči promjene u Rukometnom savezu RS

Dušan Repija
Banjalučka regija koči promjene u Rukometnom savezu RS

Banjaluka - Izborna skupština Rukometnog saveza RS biće održana 27. maja u Banjaluci, kada bi predsjednik Zdravko Miličević trebalo da dobije nasljednika.

Međutim, u pripremi sjednice Skupštine stvari ne idu baš tako glatko, jer Regionalni rukometni savez Banjaluka još nije ni zakazao svoju skupštinu, koja je preduslov za održavanje krovne skupštine. Zaključak sjednice Upravnog odbora RS RS, održane 20. februara u Derventi, bio je da svih pet regionalnih saveza održe sjednice skupština do sredine aprila, ali je to uradila samo dobojska regija. Njihov kandidat da zamijeni Miličevića, koji se neće kandidovati za treći mandat, je potpredsjednik RK Borac m:tel Marinko Umičević. On se po kuloarima već duže vrijeme pominje kao neko ko ima najveću podršku, a u razgovorima sa predstavnicima ostalih regija juče smo saznali da će imati podršku Regionalnog saveza Prijedor, dok slično razmišljaju i u RS Bijeljina. U Hercegovačko-romanijskom savezu još ne izjašnjavaju o tom pitanju. Svi navedeni savezi osim RS Banjaluka zakazali su održavanje sjednice Skupštine za narednih nekoliko dana, ali iz RS Banjaluka nismo dobili tu potvrdu. Predsjednik Željko Jošić juče nije bio raspoložen za priču, rekavši da UO RS RS ne može da bude taj koji odlučuje kada će biti održana skupština regionalnih saveza. Na naše pitanje kada je održana posljednja sjednica RS Banjaluka, nije želio da odgovori, a od ostalih čelnika ovog saveza saznali smo da ona nije održavana kao što zakon nalaže jednom godišnje, te da je posljednje zasjedanje bilo prije više od tri godine.

Da stvari u RS Banjaluka ne funkcionišu potvrdio je i dopis Mile Šljivića, predstavnika prnjavorske Sloge. Kako on navodi, lige omladinskih selekcija regije bile su sve samo ne ravnopravno i dobro organizovano takmičenje. Osim što su lige umjesto u oktobru 2017. počele u martu 2018, izigran je dogovor sa početka, pa su neke ekipe uračunate u konačni plasman, iako su uredno najavile da će igrati ligu sa nekoliko starijih igrača. Dodaju da je u kategoriji 2006/07. promijenjen sistem takmičenja u toku lige, te da su u ligi mini neke ekipe odigrale četiri, a neke osam utakmica. Njihovo mišljenje dijele i predstavnici ŽRK Borac, kao i Škole rukometa Banjaluka, koji se žale na saradnju sa Jošićem.

Branković

Direktor RK Borac m:tel Vladimir Branković ipak se nada da će se sve rasplesti na način koji podržava većina regionalnih saveza.

- Krajnje je vrijeme da posložimo stvari, jer je očigledno da mnogo toga ne funkcioniše kako treba. Nadam se da će sjednica Skupštine RS Banjaluka biti održana do 27. maja i da ćemo tada imati kandidata kojeg podržava većina delegata. Naš prijedlog je Umičević i nadam se da će dobiti podršku ostalih članova RS Banjaluka, jer smatramo da je spreman da se uhvati u koštac sa problemima - rekao je Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana