Avdukić juri Kozićev rekord

Darko Pašagić
Avdukić juri Kozićev rekord

Banjaluka - Standardni čuvar mreže banjalučkog Borca Asmir Avdukić na dobrom je putu da postane golman sa najdužim periodom nesavladivosti na prvenstvenim utakmicama u BiH.

On nije savladan od 24. septembra prošle godine, kada su "crveno-plavi" igrali meč osmog kola na Gradskom stadionu protiv Borca iz Šamca. Tada je rival poveo u 59. minutu Armina Sinanovića, ali su Banjalučani do kraja preokrenuli i slavili sa 2:1. Od tada je lider šampionata Republike Srpske odigrao 11 prvenstvenih utakmica, znači 990 minuta, a kada se tome doda 31 minut iz meča sa Šamčanima, Avdukićeva mreža miruje punih 1.021 minut.

Više od decenije rekorder je bio golman Budućnosti iz Banovića Ibrahim Mujkić, koji u sezoni 1999/2000. nije primio pogodak 1.154 minuta. Tada su Banovićani igrali u Prvoj ligi FBiH. Njegov rekord trajao je sve do sezone 2010/2011. kada ga je oborio tadašnji golman Kozare iz GradiškeDalibor Kozić. Braneći za Gradiščane u Prvoj ligi RS pogodak nije primio punih 1.260 minuta.

- U zrelim sam igračkim godinama, tako da ne razmišljam o obaranju rekorda, ali bi bilo lijepo prestići Kozića, koji mi sada bježi 239 minuta. Možda bi to bila donekle i nagrada za cijelu ekipu Borca da pored titule prvaka Srpske, u čije osvajanje ne sumnjam, proslavi i taj rekord. Ukoliko do njega dođe to neće biti samo moja zasluga, već cijelog tima, koji ove sezone igra odlično, a u odbrani veoma odgovorno ispunjava zadatke - naglasio je Avdukić.

On je istakao da je na Gradskom stadionu sve podređeno stabilizaciji kluba na svim nivoima.

- Bježimo Rudar Prijedoru devet bodova, uz to smo ih i dva puta pobijedili u dosadašnjem dijelu sezone, tako da je to praktično i dodatni bod. Još ništa nije gotovo, ali već se polako može početi otvarati slavljenički šampanjac - nastavio je Avdukić. 

Iskusni čuvar mreže, koji će 13. maja proslaviti 36. rođendan još ne razmišlja o kraju karijere.

- Gotovo je sigurno da ću je završiti u Borcu sa kojim imam ugovor do ljeta 2019. godine. Već imam položenu B trenersku licencu i jednog dana kada prestanem sa aktivnim bavljenjem fudbalom želja mi je da svoje bogato iskustvo među stativama prenosim na mlađe - istakao je Avdukić.

Njegove alternative trenutno su Nemanja Trkulja i Miloš Dobraš, pa bi neko od njih mogao dobiti priliku u finišu prvenstva ukoliko Banjalučani steknu dovoljnu bodovnu zalihu.

Svi za Sofiju

Bivši reprezentativac BiH i učesnik Svjetskog prvenstva u Brazilu Asmir Avdukić zamolio je sve pristalice Borca, ali i sve Banjalučane da u subotu, 1. aprila od 18 časova budu na Gradskom stadionu i posmatraju susret 20. kola Prve lige protiv Sutjeske iz Foče.

- Razlog je što utakmica ima humanitaran karakter. Sav prihod od ulaznica koje će se prodavati po cijeni od tri marke za istočnu i šest za zapadnu tribinu biće uplaćen za potrebe liječenja trogodišnje Banjalučanke Sofije Mićević, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije - naglasio je Avdukić.

Golmani koji su začarali mreže

Dalibor Kozić

1.260 minuta (od 23. oktobar 2010. do 28. maj 2011, 217 dana)

Ibrahim Mujkić

1.154 (od 20. novembra 1999. do 16. maja 2000. godine, bez pogotka, 178 dana)

Asmir Avdukić

1.023 (od 24. septembra 2016 do...., do sada 185 dana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana