Авдукић јури Козићев рекорд

Дарко Пашагић
Авдукић јури Козићев рекорд

Бањалука - Стандардни чувар мреже бањалучког Борца Асмир Авдукић на добром је путу да постане голман са најдужим периодом несавладивости на првенственим утакмицама у БиХ.

Он није савладан од 24. септембра прошле године, када су "црвено-плави" играли меч осмог кола на Градском стадиону против Борца из Шамца. Тада је ривал повео у 59. минуту Армина Синановића, али су Бањалучани до краја преокренули и славили са 2:1. Од тада је лидер шампионата Републике Српске одиграо 11 првенствених утакмица, значи 990 минута, а када се томе дода 31 минут из меча са Шамчанима, Авдукићева мрежа мирује пуних 1.021 минут.

Више од деценије рекордер је био голман Будућности из Бановића Ибрахим Мујкић, који у сезони 1999/2000. није примио погодак 1.154 минута. Тада су Бановићани играли у Првој лиги ФБиХ. Његов рекорд трајао је све до сезоне 2010/2011. када га је оборио тадашњи голман Козаре из ГрадишкеДалибор Козић. Бранећи за Градишчане у Првој лиги РС погодак није примио пуних 1.260 минута.

- У зрелим сам играчким годинама, тако да не размишљам о обарању рекорда, али би било лијепо престићи Козића, који ми сада бјежи 239 минута. Можда би то била донекле и награда за цијелу екипу Борца да поред титуле првака Српске, у чије освајање не сумњам, прослави и тај рекорд. Уколико до њега дође то неће бити само моја заслуга, већ цијелог тима, који ове сезоне игра одлично, а у одбрани веома одговорно испуњава задатке - нагласио је Авдукић.

Он је истакао да је на Градском стадиону све подређено стабилизацији клуба на свим нивоима.

- Бјежимо Рудар Приједору девет бодова, уз то смо их и два пута побиједили у досадашњем дијелу сезоне, тако да је то практично и додатни бод. Још ништа није готово, али већ се полако може почети отварати слављенички шампањац - наставио је Авдукић. 

Искусни чувар мреже, који ће 13. маја прославити 36. рођендан још не размишља о крају каријере.

- Готово је сигурно да ћу је завршити у Борцу са којим имам уговор до љета 2019. године. Већ имам положену Б тренерску лиценцу и једног дана када престанем са активним бављењем фудбалом жеља ми је да своје богато искуство међу стативама преносим на млађе - истакао је Авдукић.

Његове алтернативе тренутно су Немања Тркуља и Милош Добраш, па би неко од њих могао добити прилику у финишу првенства уколико Бањалучани стекну довољну бодовну залиху.

Сви за Софију

Бивши репрезентативац БиХ и учесник Свјетског првенства у Бразилу Асмир Авдукић замолио је све присталице Борца, али и све Бањалучане да у суботу, 1. априла од 18 часова буду на Градском стадиону и посматрају сусрет 20. кола Прве лиге против Сутјеске из Фоче.

- Разлог је што утакмица има хуманитаран карактер. Сав приход од улазница које ће се продавати по цијени од три марке за источну и шест за западну трибину биће уплаћен за потребе лијечења трогодишње Бањалучанке Софије Мићевић, која болује од акутне лимфобластне леукемије - нагласио је Авдукић.

Голмани који су зачарали мреже

Далибор Козић

1.260 минута (од 23. октобар 2010. до 28. мај 2011, 217 дана)

Ибрахим Мујкић

1.154 (од 20. новембра 1999. до 16. маја 2000. године, без поготка, 178 дана)

Асмир Авдукић

1.023 (од 24. септембра 2016 до...., до сада 185 дана)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана