Андреа Арсовић о наредним изазовима и амбицијама за „Глас Српске“: Све подређено олимпијској медаљи

Иван Драгичевић
Андреа Арсовић о наредним изазовима и амбицијама за „Глас Српске“: Све подређено олимпијској медаљи

Бањалука - Најбоља спортисткиња Југословенског спортског друштва Партизан стријелац Андреа Арсовић тек очекује најбоље резултате, а као крајњи циљ истиче олимпијску медаљу у Токију.

Поучена искуством из Рија, покупила је нова сазнања и са великом мотивацијом ушла у нови циклус. Година која је на измаку такмичарски је била на врхунском нивоу, али Арсовићева свјесна свог потенцијала очекује крупније ствари.

- Презадовољна сам сезоном, завршићу годину као друга на светској ранг-листи. Била сам прва на Европском првенству у микс дисциплини са Милутином Стефановићем, а на финалу Светског купа одбранила круну. То је нови подстрек за наредну напорну сезону, почиње јурњава за олимпијским златом или било којом медаљом. Настављам посвећено и пожртвовано, тренер Драган Доневић има разрађен план. Наредна година биће изузетно напорна, 90 одсто времена нећу бити код куће. Очекује ме Европско првенство у фебруару, четири Светска купа, Медитеранске игре и Светско првенство које је сваке четири године - рекла је Арсовићева.

Одлична спортисткиња рођена је у Дрвару, тамо завршила први разред и због ратних дешавања 1995. године прешла у Београд. Представник је сјајне школе стрељаштва, а Србија је доминантна сила у овом спорту.

- Осим што су стрелци талентовани, велику улогу има струка. Тренери нас воде ка врху, али морам да истакнем одличну сарадњу са Олимпијским комитетом и Министарством спорта. Финансирају све наше планове, имамо најновију опрему, идемо на сва такмичења и припреме тако да им дугујемо захвалност - додала је Арсовићева.

Припреме пред велика такмичења су веома напорне, поготово што Андреа не наступа у само једној дисциплини.

- Комплексно је јер се такмичим у дисциплини ваздушна пушка и мали калибар. Стрељане се налазе у различитим крајевима града, тренинзи трају по два-три сата. Већ пет година имам спортског психолога, а ту су још и кондициони тренинзи. Пред такмичење више сам фокусирана на стрељану, али је за наш спорт изузетно важна концентрација и смиреност па ту долази до значаја рад са психологом. Ментално ми није проблем, јер обе дисциплине волим, некад једна иде боље па се нервирам због друге и онда све прође у хаосу. Прилагођавамо се ситуацији зависно од околности - рекла је Арсовићева.

Стрељаштво је доживјело одређене промјене у посљедњих пет година. Некада је на такмичењима владала тишина, а данас је дозвољено навијање као на стадионима.

  • Од ове године се сасвим нормално навија. Та промена ми је било тешка на почетку, јер је представљала шок. Морамо бити спремни на непредвиђене ситуације управо на такве ствари покушавам да се припремим са психологом, као рецимо када се мета поквари, што се дешава. Сећам се да сам добила жути картон као јуниорка, изгубила сам злато па бацила рукавицу. То свакако није било спортски, али се на грешкама учи. Сада сам искуснија и другачије реагујем - закључила је Арсовићева.

Љубав према Партизану

Цијели живот наступа за Партизан и њена љубав према овом клубу је посебна.

- Конекција је кренула прије стрељане. Тата ме је увео у тај живот. Партизан је моја друга кућа, поносна сам на награде, посебно што сам дете Партизана. Част је бити у тако великом колективу, али осећам обавезу да оправдам признања - рекла је Арсовићева.

Избор спортисте

Андреа Арсовић је била гост „Гласа Српске“ на 63. Избору десет најбољих спортиста Републике Српске.

  • - Поносна сам и хвала на позиву. Част ми је што сам уручила награду младом и перспективном спортисти Младену Плакаловићу, верујем да и њему значи. Доста људи сам упознала из света спорта, ово је нова сарадње, надам се да се видимо и наредне године - рекла је Арсовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана