Anatolij Karpov i Alisa Marić boravili u Banjaluci

Darko PAŠAGIĆ
Anatolij Karpov i Alisa Marić boravili u Banjaluci

BANjALUKA - Šahovski savez Republike Srpske i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske podržavaju kandidaturu Rusa Anatolija Karpova za predsjednika i Alise Marić za potpredsjednika Svjetske šahovske federacije (FIDE).

To su potvrdili na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar Proko Dragosavljević i predsjednik ŠSRS Pantelija Dakić.

- Velika nam je čast to što su gosti Banjaluke i Republike Srpske nekadašnji svjetski šampion Anatolij Karpov i jedna od najboljih šahistkinja svijeta svih vremena Alisa Marić.  Njihova posjeta važna je ne samo u cilju promocije šaha već i promocije cijele Srpske - istakao je Dragosavljević.

Alisa Marić je naglasila da će u slučaju da njihove kandidature proću na izborima krajem septembra u Sibiru, šahovski savezi u zemljama bivše Jugoslavije dobiti veliku podršku.

- Planirano je da za četiri godine zemlje bivše Jugoslavije dobiju 300.000 dolara, koje će se utrošiti najviše za jačanje škola šaha i organizaciju turnira. Posebno mi je drago to što sam u Banjaluci jer, kao što je poznato, moja majka je iz ovih krajeva, tačnije iz Laktaša - rekla je Marićeva.

Anatolij Karpov zahvalio je na podršci koju je dobio od ministra Dragosavljevića i predsjednika ŠSRS Dakića.

- Nadam se uspjehu na izborima u kojima će odlučivati svaki glas. Kao što je poznato, svaka zemlja članica FIDE ima pravo na jedan glas, a posebno su mi dragi i značajni glasovi s Balkana, koji je uvijek imao dobre škole šaha i sjajne šahiste - kazao je Karpov.

On se prisjetio i svog dolaska u Banjaluku 15. jula 2003. godine.

- I tada, kao i sada, prekrasno sam se osjećao i vidio sam da je Banjaluka grad šaha. Bila je oduvijek prepoznatljiva po svom velikom turniru, koji posljednjih godina nije aktuelan. Trudićemo se da ga opet aktuelizujemo - istakao je Karpov.

Poslije konferencije za novinare Anatolij Karpov i Alisa Marić juče su u kasnim poslijepodnevnim časovima odigrali simultanku. Ruski šahista igrao je na 20, a proslavljena srpska šahistkinja na 10 tabli.

Posjeta šahovskog dvojca Banjaluci biće nastavljena i danas. U devet časova zakazan je prijem u Administrativnoj službi grada Banjaluka kod zamjenika gradonačelnika Jasmina Komića. Poslije toga, u deset časova, predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović upriličiće prijem za kandidate za predsjednika i potpredsjednika FIDE Anatolija Karpova i Alisu Marić.

Posjeta Srbiji

Anatolij Karpov dan ranije posjetio je Beograd, a 12. svjetskog šampiona primili su predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, zamjenik predsjednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kao i gradonačelnik Beograda Draga Đilas.

- Karpov je bio uz srpski narod kada nam je bilo najteže i zato je normalno da Šahovski savez Srbije podrži njegovu kandidaturu za predsjednika Svjetske šahovske federacije - istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana