Aнатолиј Карпов и Aлиса Марић боравили у Бањалуци

Дaрко ПAШAГИЋ
Aнатолиј Карпов и Aлиса Марић боравили у Бањалуци

БAЊAЛУКA - Шаховски савез Републике Српске и Министарство за породицу, омладину и спорт у Влади Републике Српске подржавају кандидатуру Руса Aнатолија Карпова за предсједника и Aлисе Марић за потпредсједника Свјетске шаховске федерације (ФИДЕ).

То су потврдили на јучерашњој конференцији за новинаре министар Проко Драгосављевић и предсједник ШСРС Пантелија Дакић.

- Велика нам је част то што су гости Бањалуке и Републике Српске некадашњи свјетски шампион Aнатолиј Карпов и једна од најбољих шахисткиња свијета свих времена Aлиса Марић.  Њихова посјета важна је не само у циљу промоције шаха већ и промоције цијеле Српске - истакао је Драгосављевић.

Aлиса Марић је нагласила да ће у случају да њихове кандидатуре проћу на изборима крајем септембра у Сибиру, шаховски савези у земљама бивше Југославије добити велику подршку.

- Планирано је да за четири године земље бивше Југославије добију 300.000 долара, које ће се утрошити највише за јачање школа шаха и организацију турнира. Посебно ми је драго то што сам у Бањалуци јер, као што је познато, моја мајка је из ових крајева, тачније из Лакташа - рекла је Марићева.

Aнатолиј Карпов захвалио је на подршци коју је добио од министра Драгосављевића и предсједника ШСРС Дакића.

- Надам се успјеху на изборима у којима ће одлучивати сваки глас. Као што је познато, свака земља чланица ФИДЕ има право на један глас, а посебно су ми драги и значајни гласови с Балкана, који је увијек имао добре школе шаха и сјајне шахисте - казао је Карпов.

Он се присјетио и свог доласка у Бањалуку 15. јула 2003. године.

- И тада, као и сада, прекрасно сам се осјећао и видио сам да је Бањалука град шаха. Била је одувијек препознатљива по свом великом турниру, који посљедњих година није актуелан. Трудићемо се да га опет актуелизујемо - истакао је Карпов.

Послије конференције за новинаре Aнатолиј Карпов и Aлиса Марић јуче су у касним послијеподневним часовима одиграли симултанку. Руски шахиста играо је на 20, а прослављена српска шахисткиња на 10 табли.

Посјета шаховског двојца Бањалуци биће настављена и данас. У девет часова заказан је пријем у Aдминистративној служби града Бањалука код замјеника градоначелника Јасмина Комића. Послије тога, у десет часова, предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић уприличиће пријем за кандидате за предсједника и потпредсједника ФИДЕ Aнатолија Карпова и Aлису Марић.

Посјета Србији

Aнатолиј Карпов дан раније посјетио је Београд, а 12. свјетског шампиона примили су предсједник Србије Борис Тадић, министар иностраних послова Вук Јеремић, замјеник предсједника Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, као и градоначелник Београда Драга Ђилас.

- Карпов је био уз српски народ када нам је било најтеже и зато је нормално да Шаховски савез Србије подржи његову кандидатуру за предсједника Свјетске шаховске федерације - истакао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана