Амери због Рајта желе у Игокеу

Иван Драгичевић
Амери због Рајта желе у Игокеу

Лакташи - Минула година била је веома успјешна на свим нивоима за Игокеу. Пето мјесто у АБА лиги надограђено је дуплом круном у БиХ, а посебно је важна титула јуниорског тима који се прошетао Лигом младих без иједног пораза.

Све је заокружено доласком Дорела Рајта, који је четири седмице био главна звијезда регионалног такмичења. Показао је НБА квалитет и убрзо појачао Бамберг, али за кратко вријеме оставио сјајан утисак у Лакташима. Генерални менаџер Игокее Игор Додик осврнуо се на долазак бившег НБА шампиона.

- Његов долазак у Игокеу можемо посматрати као успјех, такав играч не иде било гдје. Дуго смо преговарали, није знао гдје је Балкан, а камоли Лакташи. Допринио је промоцији клуба и сада млађи Американци знају и распитују се за Игокеу - рекао је Додик.

Јуниорски тим, који води Жарко Милаковић, имао је сјајну годину. Шампиони БиХ изборили су Фајнал фор АБА лиге (27. и 28. јануара у Лакташима), а у сениорској конкуренцији, гдје наступају за Студент, ушли су у финале Купа Републике Српске.

- Када смо почињали са пројектом омладинске школе било је тешко да наговоримо родитеље да пусте дјецу у Игокеу, јер до прије три године нисмо ништа радили с њима. Сада је много другачије. Имамо одличне услове, изашли смо из оквира БиХ и измјерили се са Партизаном, Црвеном звездом, Цедевитом и осталим клубовима - рекао је Додик.

Одлични услови и инфраструктура те добра струка основа су за производњу играча, а Игокеа све то тима.

- Требало је много раније да кренемо са овим пројектом. Финансијска ситуација је била боља, а кошарка је више праћена. Нисмо то тада препознали, не кажем да није било покушаја, али је недостајало стрпљења. За све је потребан вишегодишњи циклус - додао је Додик.

Као главни проспект у јуниорском тиму фигурира 17-годишњи Далибор Илић, али много обећавају и остали момци попут Аљоше Јанковића или Немање Живковића, од којих се очекује да у будућности носе игру првог тима.

- У договору са стручним штабом процијенили смо да ове сезоне нису спремни за тај корак и то је добро, јер момци напредују у Првој лиги РС. Сљедеће сезоне очекујемо два, три играча у првом тиму, већина момака почеће припреме па ћемо видјети ко ће остати да игра. Играћемо и јуниорску Евролигу, то је још једно признање. Све је више скаута који се распитују за наше играче. Очекујемо да нам се улагања врате, усмјерили смо се да клуб живи од продаје играча - изјавио је први човјек Игокее.

Александровчани годинама немају праву конкуренцију у БиХ, створен је велики јаз између клубова из АБА лиге и оних који играју национална првенства па би оснивање друге АБА лиге требало да смањи ту разлику.

- То је одличан пројекат и уз оснивање јуниорског такмичења највећи успјех актуелног руководства регионалног такмичења. Обезбиједили смо финансијску стабилност за наредних осам година и на наредној сједници Скупштине биће још новина. Друга АБА лига требало би да оживи центре попут Вршца или Чачка, а омогућили смо срединама из Републике Српске да се развијају. Тако сада Мркоњић Град, Требиње, Бијељина и Бањалука имају прилику да направе искорак, наравно уз додатна улагања. Стојимо на располагању сваком клубу, прије неколико година понудили смо сарадњу Борцу да дигнемо клуб, али је тадашње руководство одбило наш приједлог па смо прешли на друге опције - закључио је Додик.

Развеселили малишане

Кошаркаши Игокее недавно су посјетили Дом за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци, а штићеници ове установе били су гости клуба на мечу против Цедевите. Направљена је заједничка фотографија, а представници Игокее добили су захвалнице за помоћ Дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана