Ameri konačno priznali Evropljane

Nikola Lučić
Ameri konačno priznali Evropljane

Banjaluka - Proslavljeni slovenački košarkaši Goran i Zoran Dragić bili su gosti Košarkaškog kluba Igokea, a doček tridesetak mladih košarkaša i košarkašica, te uslovi u kojima radi jedini ABA ligaš iz BiH su ih oduševili.

S obzirom na to da vuku korijene sa ovih prostora, nije tajna da braća Dragić kada god imaju vremena posjete Republiku Srpsku. Goran je istakao i da je imao priliku da sarađuje sa novim trenerom Igokee Nenadom Trajkovićem, i to u početku karijere, kada je sa 22 godine krčio put ka vrhu u Finiksu.

- Banjaluka je lijep grad, sve je super, supruga mi je iz Kotor Varoša, tako da sam ovdje skoro svake godine, a bio sam i na nekoliko utakmica. Što se mladih košarkaša tiče, oni treba da slušaju trenera, ali i sebe. Najbitnije je da uživaju u košarci i da treniraju sa osmijehom, bez opterećenja i sa puno kreativnosti - rekao je Dragić koji je strpljivo potpisivao autograme i slikao se sa mladim košarkašima.

Upitan o velikom uspjehu Slovenije na Evropskom prvenstvu prošle godine, Dragić je rekao da je sve jako brzo prošlo pa nije imao vremena ni da uživa u zlatnoj medalji.

- Niko nije očekivao da osvojimo prvo mjesto, međutim, kako je turnir odmicao, sve više smo rasli kao ekipa i na kraju napravili ogroman uspjeh. Samo tri dana nakon osvajanja šampionata morao sam da idem u Majami na početak priprema za novu sezonu. Sada se okrećem ukupno jedanaestoj sezoni u najjačoj ligi svijeta - poručio je Dragić.

Iako je uvijek bio poznat kao igrač koji je besprijekorno fizički spreman, Goran je naglasio da i on ima problema da se vrati u pravu formu nakon ljetne pauze.

- Trudim se da i za to vrijeme održavam formu tako što se bavim nekim drugim sportovima i pazim na ishranu, nadam se da mogu igrati još četiri ili pet sezona na vrhunskom nivou. Za sada sam ispunio svoje snove, pogotovo nakon nastupa na Ol star meču - izjavio je Dragić.

Utisak je da se mišljenje o evropskim igračima u SAD dosta promijenilo u odnosu na početak devedesetih kada su na strance gledali kao na manje sposobne igrače.

- Danas igrači iz Evrope imaju veliku ulogu u svojim ekipama, pogotovo igrači iz bivše Jugoslavije Miloš Teodosić, Bogdan i Bojan Bogdanović, Nikola Jokić, Jusuf Nurkić, a smatram da će tako biti i sa Lukom Dončićem koji ima sve predispozicije da igra bitnu ulogu u svojoj prvoj sezoni - rekao je Dragić dodavši da Igor Kokoškov ima sve predispozicije da napravi dobar rezultat na klupi Finiksa.

Oduševljenje posjetom RS nije krio ni mlađi brat Dragić, Zoran. On je rekao da će i u naredom periodu, kada god mu to obaveze budu dozvoljavale, nastaviti da dolazi u rodni kraj. Zoran nije mogao pomoći Sloveniji na putu ka tituli evropskog šampiona.

- Teško mi je što nisam bio sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu, ali kad god sam bio, nismo ništa posebno napravili pa je možda i bolje - rekao je Zoran kroz šalu.

Igrač Anadolu Efesa poručio je da se nada nastupu na Svjetskom prvenstvu, istakavši da je ključ dobrog rezultata porodična atmosfera u ekipi. On je proveo dvije sezone u najjačoj ligi svijeta, ali nije uspio da se izbori za veću minutažu pa se vratio u Evropu.

Generalni menadžer Igokee Goran Dodik istakao je da je počastvovan što su dva vrhunska košarkaša posjetila Banjaluku i Laktaše.

  • O posjeti smo se dogovorili prošle godine kada sam upoznao Gorana u Njujorku. Radi se o dva velika šampiona. Goran je jedini Slovenac koji je nastupio na Ol staru. Žao mi je što Zoran ima problema sa povredama, ali nadam se da će i to biti uskoro sanirano. Želim da ovo ne bude njihova posljednja posjeta Igokei - rekao je Dodik.

Lorbek u Igokei

Dvojica slovenačkih internacionalaca juče su bili gosti Igokee, a ugovor je potpisao treći - bek Aleksandrovčana u idućoj sezoni biće iskusni Domen Lorbek.

On je prošao ljekarske preglede, čime je otklonjena zebnja da ima problema sa koljenima i trebalo bi da bude jak adut u spoljnoj igri Igokee. Trener Nenad Trajković rekao je na početku priprema da mu treba takav tip igrača, pa Igokei još nedostaju krilni centar i centar. U Laktaše su prije Lorbeka stigli Amerikanci Džimi Gevin i Trej Kel, te Saval Lešić.

Odlikovanja

Slika: dragic i dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik uručio je juče u Palati Republike u Banjaluci odlikovanja, Orden Njegoša prvog reda i Medalju zasluga za narod braći Dragić. Poznati košarkaši odlikovani su za rad i zasluge u humanitarnoj i duhovnoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana