Александар Раилић из Дервенте феномен фудбала РС

Бране Радуловић
Александар Раилић из Дервенте феномен фудбала РС

Дервента - За Александра Раилића из Дервенте, који посљедњих година живи и ради у Бањалуци, може се с правом рећи да је својеврсна појава у фудбалу Републике Српске.

Прве фудбалске кораке имао је у родном граду, у екипи Текстилца, гдје су му као полетарцу предвиђали успјешну каријеру. За сениорски састав дебитовао је са 16 година и од тада присутан је на фудбалским теренима. Његов играчки споменар пребогат је биљешкама са неколико стотина утакмица и бројних клубова за које је наступао.

- Од малена сам имао изражене амбиције да напредујем, јер сам у фудбалу видио смисао свог живота. Имао сам велику подршку родитеља, који су се много жртвовали за мене и због тога сам им бескрајно захвалан. Њихова филозофија била је да радим оно што волим, да чувам образ и поштење породице. Драго ми је што их никада нисам изневјерио. И брат Бојан ме подржавао, а одувијек сам знао одржавати присне односе и са пријатељима и познаницима - рекао је Раилић.

Својеврсни раритет је тај што је наступао у свим ранговима такмичења у Републици Српској, али му је на овим просторима постало "тијесно", па се окушао и у неколико премијерлигаша. Носио је дресове сарајевског Жељезничара, Радника из Бијељине, мостарског Вележа, бањалучког Борца...

- Посебно драге успомене носим из Модриче, јер смо успјели да се пласирамо у премијерлигашко друштво и освојимо Куп БиХ. Моји снови испуњени су када сам са "уљарима" наступао на европској сцени у квалификацијама за Куп UEFA. Пут ме, на извјесно вријеме одвео и до словеначког прволигаша Ливара - присјећа се фудбалер рођен 22. октобра 1979. године.

Упоредо са фудбалом Раилић није занемарио ни школовање. Стекао је звање професора спорта и физичке културе, а тренутно прати предавања на мастер студијама на Универзитету у Бањалуци. Иако у 37. години, Раилић је и даље активно присутан на фудбалским теренима. Јесенас је носио дрес трећелигаша Дубрава, гдје ће и на прољеће настојати да са другарима из екипе тренера Зорана Кресојевића сачува водећу позицију и пласира се међу друголигаше.

- Велика љубав ми је и посао фудбалског судије. Стекао сам звање савезног арбитра и имам веома добар просјек оцјена у судијском дресу - додао је Раилић.

Његови познаници кажу да је добро организован, сталожен, одговоран и правичан према сваком послу. Красе га увијек најбоља рјешења и у непредвидивим ситуацијама. Такав жели и да остане. Вјечита фудбалска "луталица" и авантуриста посљедњих сезона се смирио када су у питању нове сеобе и клубови. Стекао је много пријатеља баш захваљујући фудбалу, а то је, како истиче, велико богатство.

Породица

Зимски период и смањени интензитет фудбалских активности омогућавају Александру да се више посвети породици, супрузи Кристини и кћеркици Софији, али и да посјети родитеље у Дервенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана