Aleksandar Novaković u Osijeku bacio kuglu 19,63 metra: Bez veće podrške teško do Tokija

Nikola Lučić
Aleksandar Novaković u Osijeku bacio kuglu 19,63 metra: Bez veće podrške teško do Tokija

Banjaluka - Hicem od 19,63 metara na mitingu u Osijeku, član Atletskog kluba Borac Aleksandar Novaković oborio je rekord Republike Srpske i pokazao da mu, uz malo veću podršku, nije nedostižna ni olimpijska norma za Tokio 2020, koja iznosi 20,50 metara.

Posljednji rezultat Novakovića svrstava u red ozbiljnih bacača kugle, što se moglo i naslutiti, jer je vidljiv njegov napredak iz godine u godinu. U odnosu na miting u Osijeku 2018. popravio je rezultat za više od metra i sve je bliže magičnoj granici 20,00.

- Prezadovoljan sam i nema riječi kojima mogu opisati kako se osjećam. Bio mi je to prvi miting u sezoni na otvorenom, a već se mnogo toga posložilo. Iako vrijeme nije bilo najbolje uspio sam da dođem do rekorda karijere i s puno optimizma gledam ka sljedećim takmičenjima. Slijede mi nadmetanja u Sloveniji i Hrvatskoj i nadam se da ću uskoro dodatno popraviti rezultat - rekao je Novaković.

Njegov trener Zlatan Šeranić poručio je da ga nije iznenadio sjajan rezultat, ali je za najviše domete, poput plasmana na Olimpijske igre, potrebna mnogo veća podrška, jer klub nije u stanju da sam snosi sve troškove.

- Očekivali smo i uvijek očekujemo dobre rezultate zato što radimo sistematski i težimo najboljim stvarima. Nadamo se da ćemo u narednom periodu nastaviti u istom ritmu, ali nam je neophodna veća podrška jer najviši dometi iziskuju velika novčana sredstva. Aleksandar je jedan od najvećih talenata na ovim prostorima, međutim, naš klub nije toliko moćan i potrebno je da se još neko uključi u cijelu priču, kako bi napravio korak naprijed. On definitivno posjeduje kvalitet i to se ne dovodi u pitanje - naglasio je Šeranić.

Da je tako smatra i jedan od trenera u Borcu, Nebojša Matijević, a kako kaže, od krucijalnog značaja je da ljudi shvate da je stvaranje olimpijca projekat u koji mora da se uključi šira društvena zajednica.

- Uz pravu podršku vjerujem da Aleksandar ima u sebi snage i kvaliteta za rezultate koji postižu mnogo iskusniji bacači kugle od njega. Klub daje koliko može, a njegov trener i on rade vrhunski posao i zaslužili su da to bude nagrađeni za to - zaključio je Matijević.

Pezer mu pomaže

BiH ima tri vrhunska bacača kugle, Hamzu Alića, Kemala Mešića i Mesuda Pezera, koji mnogo pomaže Novakoviću.

- Dobri smo drugovi, treniramo zajedno kad god je to moguće i mnogo mi pomaže savjetima. Iskusniji je od mene i može mnogo da mi pomogne - rekao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana