Александар Цветковић, нови кошаркаш Игокее за “Глас Српске”: Сазрео сам у односу на прошле епизоде

Милан Зубовић
Александар Цветковић, нови кошаркаш Игокее за “Глас Српске”: Сазрео сам у односу на прошле епизоде

Лакташи - Послије три године проведене у Шпанији Александар Цветковић вратио се у АБА лигу и наредне сезоне носиће дрес Игокее. Кључан фактор у његовом повратку из иностранства било је познанство са некадашњим саиграчем из Црвене звезде Вуком Радивојевићем који однедавно обавља функцију спортског директора клуба из Лакташа.

- Вук, са којим са играо две или три године био је превага, а познајем и тренера Александра Трифуновића па су ми њих двојица презентовали планове екипе так да сам се брзо одлучио да прихватим понуду. Амбиције су веће него лани и екипа не жели да се бори за опстанак већ за нешто више као и да имамо одређени континуитет у раду. Уједно клуб мора да доведе и квалитетна појачања јер се и остали тимови драстично појачавају па морамо да будемо конкурентни. Ипак, у овом тренутку то је све доста далеко и наш тим није скоцкан до краја - изјавио је Цветковић за “Глас Српске”.

Момак који игра на позицији плејмејкера током сезоне 2016-17 био је члан Манресе у којој је просјечно постизао 8,1 поена уз 2,4 асистенције да би идуће бранио боје Естудидијантеса гдје је имао учинак од 4,8 поена и једне асистенције, а статистику је поправио прошле сезоне када је у Бреогану имао 9,3 поена и 2,7 асистенција у Ендеса лиги.

- Враћам се из Шпаније у АБА лигу чији квалитет расте из године у годину и стреми ка евролигашком нивоу. Имао сам мотив и жељу да се вратим после три године и сазрео сам у односу на оно време када сам играо на Јадрану те да ћу идуће сезоне бити на много вишем нивоу. Скупио сам искуство у најјачој лиги Европе и дефинитивно сам другачији играч у односу на оног који је играо раније. АБА лига расте, ближе сам кући и то су довољни разлози за повратак - рекао је Цветковић.

Каријеру је започео у Црвеној звезди са којом је стигао и до Евролиге гдје није добио много прилике да игра. Наступ у елитном европском такмичењу изборио је у Лакташима који ће ускоро бити његов нови дом.

- Иако је било поодавно добро се сећам свега. Полуфинале против Радничког на Фајнал фору било је претешко. Победа нам је доносила испуњење сна, а пораз скоро катастрофу. У послдњим секундама сломили смо Нишлије поенима Радивојевића, а Данило Мијатовић је промашио тројку па је славље могло да почне. Пошто смо остварили примарни циљ са ове дистанце чини ми се да смо финале одиграли мало опуштеније, али можда грешим. У Евролиги сам наступио на две утакмице и добио неке роле што је за мене као 19-годишњака у том тренутку било нестварно - казао је Цветковић.

Послије тога његова каријера није ишла узлазном путањом па је отишао на позајмицу у МЗТ да би 2015. стигао у Партизан.

- Некако сам се после МЗТ-а изгубио на кошаркашкој мапи мада сам 45 дана тренирао са Валенсијом са којом је требало да потпишем уговор, али није било ништа од тога. Звао ме Металац да би ме онда назвао тадашњи тренер Партизана Петар Божић и рекао је да заинтересован да ме доведе у свој тим. Након што сам размишљао неколико дана прихватио сам понуду која је у том тренутку била најбоља опција за мене. На крају се показало да је то би одличан потез и да ми је то била најбоља сезона у каријери која ме вратила на прави пут - нагласио је Цветковић.

 

Разлике између лига

Шпанску лигу назвао је најбољом на свијету, али је навео неке разлике у односу на АБА лигу.

- У Шпанији се много више шутира поготово за три поена, много више и брже се игра пик енд рол и има слободне игре за разлику од АБА где се доста форсира позициони напад. Карактеристика Јадрана је чврстина у одбрани што тамо и није неки посебан случај - казао је Цветковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана