13. ATP čelendžera: Viktor Troicki prigrlio trofej

Milan Zubović
13. ATP čelendžera: Viktor Troicki prigrlio trofej

Banjaluka - Srpski teniser Viktor Troicki osvojio je 13. izdanje čelendžera u Banjaluci, pošto je juče u finalu bio bolji od Španca Alberta Vinjolasa Ramosa rezultatom 7:5, 4:6, 7:5.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg turnira i nekada 12. teniser svijeta dobio je vajld kard za nastup i u potpunosti je opravdao. Tek u finalu izgubio je jedan set, a na putu do titule eliminisao je Nikolu Mektića, Artura de Grefa, dok je u četvrtfinalu bio bolji od prošlogodišnjeg šampiona Aljaža Bedenea. Zatim je u polufinalu, koje je takođe juče igrano, jer je kiša pravila probleme tokom cijelog turnira, slavio protiv prvog nosioca Blaža Role sa 6:2, 6:4.

Troickom je ovo bio drugi nastup na banjalučkom čelendžeru, a 2005. godine, kada je prvi put nastupio, stigao je do finala, u kojem je bio poražen od Grka Vasilisa Mazarakisa. Meč je trajao dva časa i 49 minuta, a zanimljivo je da je prvi gem trećeg seta trajao čak 17 minuta. Finalni susret na terenima TK Mladost u Parku "Mladen Stojanović" odigran je pred prepunim tribinama, a veliki broj gledalaca nije mogao da sjedne na tribine, pa su se na različite načine dovijali kako da gledaju duel. Na kraju susreta Viktor je dobio ovacije, dok se sa tribina čulo navijanje "Srbija, Srbija".

- Mnogo hvala publici bez koje ne bih uspeo. Bio sam umoran, ali ste mi dali snagu da pobedim. Čestitam Albertu na finalu i dobrom meču koji je odigrao, nažalost jedan je morao da pobedi. Hvala mom treneru Džeku, koji je bio uz mene. Znate da sam imao tešku godinu i on je bio uz mene sve vreme. Zahvalan sam i fizioterapeutu, porodici, devojci Sofiji. Hvala svima koji su organizovali turnir, a pre svih direktoru Milanu Radakoviću. Bio sam ovde pre devet godina i obećao da ću ponovo doći i došao sam. Drago mi je što sam trijumfovao i nadam se da ćemo se videti nekom drugom prilikom - izjavio je Troicki odmah po završetku susreta.

On je osvojio novčanu nagradu od 9.200 evra, a kao pobjedniku pripalo mu je 100 ATP bodova te ga danas očekuje novi skok na ATP listi. Do sada je bio na 238. mjestu sa 204 boda i sada će biti plasiran oko 170. mjesta. Njemu je ovo druga titula nakon što se vratio na terene poslije jednogodišnje suspenzije, a prethodno je osvojio čelendžer u italijanskom Komu. Direktor turnira Milan Radaković zahvalio je sponzorima koji su omogućili da se turnir održi i ove godine.

- Već 13 godina organizujemo turnir i hvala svima koji su nam pomogli. Hvala igračima koji su ovdje bili osam dana i odigrali sjajno finale, kao i supervizoru koji je odlično vodio turnir i nadam se da će doći i iduće godine. Hvala prijateljima i pokroviteljima, a pokrovitelj ove godine bio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome posebno zahvaljujem - istakao je Radaković.

Idući turniri

Troicki je najavio sljedeće izazove

- Svaka pobeda i svaki turnir mnogo mi znače za samopouzdanje na povratku u svetski vrh. Slede turniri na betonu u Kini i volim da igram na toj podlozi. Očekujem me jaka konkurencija i jači igrači, ali se radujem tome, jer mi je nedostajalo da igram protiv najboljih - kazao je Troicki.

 

Španac

Vinjolas Ramos bio je postavljen za drugog nosioca, a u jučerašnjem polufinalu savladao je Austrijanca Andreasa Hajdera Maurera sa 6:2, 7:6 (3).

- Hvala svima koji su radili na terenu, jer znam da su imali dosta problema sa kišom. Veoma sam srećan što sam igrao ovaj turnir. Prvi put sam u Banjaluci i nadam se da ću se vratiti iduće godine - kazao je Španac čiji je najbolji plasman u karijeri bilo 38. mjesto na ATP listi 21. maja 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana