Звездиних седам деценија за понос

Агенције
Звездиних седам деценија за понос

Београд - Спортско друштво Црвена звезда прославило је јуче 70 година постојања у дупке испуњеном Медија центру стадиона "Рајко Митић".

Давног 4. марта 1945. године основано је спортско друштво и то као омладински фискултурни клуб, а за покретање гиганта најзаслужнији су Зоран Жујовић, Слободан Ћосић, Љубиша Секулић и Душан Богдановић. Четворица ентузијаста вјероватно нису могли ни да слуте да ће Спортско друштво Црвена звезда 70 година касније у својим витринама имати на хиљаде домаћих и међународних трофеја, од којих је најважнији онај освојен у финалу Купа шампиона 1991. године, као и трофеј интерконтиненталног шампиона исте године.

Окупљена "црвено-бијела" породица педесети пут је прогласила и наградила најбоље у својој кући, а додијељена су и признања за учињено у 2014, током које су у Љутице Богдана донесена 42 трофеја.

Награда за најбољу спортисткињу припала је Татјани Јелача. Одлична атлетичарка освојила је сребро у бацању копља на Европском првенству у Цириху. Најбољи спортиста је капитен ватерполиста Сава Ранђеловић, који је у минулој години освајао пехаре и на клупском и репрезентативном плану.

Најбољи тренер је стратег ватерполиста, шампиона Србије Дејан Савић, а најбољи тренер младих је Слободан Клипа, учитељ јуниорског кошаркашког тима који је прошле године освојио титулу Евролиге у свом узрасту.

Награду за животно дјело добили су Александар Шканата (пливање) и Зоран Чивија Ковачић (женска кошарка), а за најбољи "црвено-бијели" клуб проглашен је Џудо клуб. Много заслуга за успјехе џудиста имали су браћа Немања и Стефан Мајдов, момци поникли у Џудо клубу Рандори у Источном Сарајеву и овогодишњи добитници плакете "Гласа Српске" као амбасадори спорта Републике Српске.

Специјално признање добио је тренер Звездиних кошаркаша Дејан Радоњић за први пласман "црвено-бијелих" у топ 16 фазу Евролиге. Специјална признања Црвена звезда уручила је и Женском ватерполо клубу, са шест трофеја у првој години са "црвено-бијелим грбом", као и одбојкашком клубу, тениском клубу и фудбалском клубу.

Угледни гости

Свечаности прославе 70. рођендана присуствовали су бројни заслужни спортисти који су претходних седам деценија проносили име Црвене звезде широм свијета. Међу најпознатијим били су: Драган Џајић, Драган Капичић, Стеван Стојановић, Небојша Илић, Драгутин Топић и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана