Звездина перфекција какве нема у Европи

Приредио: Иван Драгичевић
Звездина перфекција какве нема у Европи

Бањалука - Побједом над Крком резултатом 79:62, кошаркаши Црвене звезде стигли су до 18. тријумфа у АБА лиги чиме су задржали максималан учинак и наставили доминацију на регионалним паркетима.

Звезда је тренутно најуспјешнији клуб у европским лигама, а уз Београђане непоражени су једино Олимпијакос у Грчкој и Улм у Њемачкој. То је што се тиче јачих првенстава, а чак када убројимо све остале лиге само још Динамо из Тбилисија у Грузији и ирски Темплгоу имају максималан број побједа, али када се стави на страну квалитет ових "егзотичних" такмичења Звезда је поново најбоља.

Олимпијакос је ове сезоне нанизао 13 побједа, Улм изненађујућих 17, док Београђани имају једну више и то са значајно бољом кош разликом. Екипа Дејана Радоњића ривале побјеђује са просјечно 19,6 поена разлике што значи да је кош разлика невјероватних плус 354.

Олимпијакос је доминантан у грчком првенству гдје постоји велики диспаритет између Пирејаца, Панатинаикоса и остатка лиге. Тако тим српског центра Николе Милутинова ривале добија са 15,6 поена разлике, а Улм, којем нико није предвиђао овакву сезону, је на кош разлици плус 228 при чему је од ривала бољи за 13,4 поена по утакмици. Звездина побједа је само два пута била на искушењу и то против Игокее која је имала шут за тријумф у Београду (68:66) и против Мега Лекса у прошлом колу када је "црвено-бијелима" било потребно додатних пет минута да сломи отпор актуелног вицешампиона.

Најлошије искуство у мечевима са Радоњићевом казненом експедицијом има Задар који је у два наврата остао на минус 85. Иако црногорски тренер значајно ревидира минутажу својим главним играчима у односу на Евролигу, резултат не трпи ни у таквим околностима. Крка је пала без учешћа Огњена Кузмића који је најконстантнији

Звездин играч ове сезоне. Побједничка серија двоструког шампиона АБА лиге кренула је још прошле сезоне, јер је Звезда посљедњи пораз доживјела 25. јануара 2016. када је бољи био Партизан. Од тада је тим са Малог Калемегдана нанизао 28 утакмица без пораза, а велико је питање ко може зауставити невјероватну серију и готово је извјесно да ће овај низ дочекати први рођендан. Радоњић је оборио готово све рекорде, јер је тренер са највише побједа у АБА лиги, а онда и са највише утакмица на клупи Звезде.

Серија од 20 почетних побједа из сезоне 2014/15 вјероватно неће остати на снази, а занимљиво да је тада Звезда завршила регуларни дио са скором 24-2 и кош разликом плус 357 што је за само три поена боље од тренутног учинка на шест утакмица мање што говори да су "црвено-бијели" још доминантнији него те године.

Олимпијакос који и ове сезоне блиста, регуларни дио сезоне 2010-11 завршио је без пораза, али Звездином братском клубу који је тада водио Душан Ивковић перфектни резултати у лигашком дијелу нису много значили, јер је титулу однио Панатинаикос бољом игром у финалу.

Тада је Олимпијакос противнике добијао са 21,2 поена разлике, а ПАО, који је имао два пораза, побјеђивао је са невјероватних 27,3 разлике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана