Zvezdin Krajiški bedem spreman za evropske velikane

Milan Zubović
Zvezdin Krajiški bedem spreman za evropske velikane

BEOGRAD - Veliku bitku vodiće lijevi bek Crvene zvezde Milan Rodić sa napadačima Liverpula, Pari Sen Žermena i Napolija u Ligi šampiona, a pomoć će imati od sunarodnika Milana Borjana, Miloša Degeneka i Srđana Babića, koji su porijeklom iz Krajine.

Naime, Rodić je rođen u Drvaru, Borjan i Degenek u Kninu, a Babić u Banjaluci. Pored njih, u ekipi su još i mladi defanzivac Stefan Hajdin i rezervni golman Zoran Popović, ali oni imaju znatno manju minutažu nego pomenuta četvorka. Hajdin je porijeklom iz Vojnića, a rođen je u Glini, dok je Popović rođen u Pakracu. Svi osim Babića podijelili su tužnu sudbinu egzodusa srpskog naroda tokom ratnih zbivanja početkom devedesetih godina prošlog vijeka, tako da su odrastali u Srbiji.

- To je veoma zanimljiva situacija i ne vjerujem da nas je neko tako birao. Možda nas je bog tako izabrao i sve je nepredvidivo, tako da nisam očekivao nešto tako kada sam stigao prošle godine. Živimo i ginemo jedan za drugoga, i ne samo mi koji nismo rođeni u Srbiji, već i ostali saigrači, što je jasno vidljivo na svim našim utakmicama. Zvezdaštvo nas čini jačima i jasno pokazujemo emocije prema voljenom klubu. Tu smo svi jedni za druge i to traje već godinu, te vjerujem da će takva atmosfera biti i dalje - izjavio je Rodić za “Glas Srpske”.

Prilikom žrijeba grupa slavni urugvajski napadač Dijego Forlan nije bio srećne ruke, ali teški protivnici nisu obeshrabrili Rodića, jer je on priželjkivao atraktivnije rivale.

- Zadovoljan sam kako je sve ispalo jer sam želio da igramo sa jakim evropskim klubovima, a ne, recimo, sa Lokomotivom. Mada, lakih protivnika nema jer je ovo Liga šampiona i nema tu mnogo da se bira. Biće to veliki spektakli na “Marakani” jer ovako veliki rivali ne dolaze svaki dan i svi naši navijači konačno će imati priliku da uživo gledaju svoj tim u Ligi šampiona. To treba da budu utakmice sa što više publike i da još jednom pokažu kako se navija jer klub to zaslužuje - rekao je Rodić.

Zvezda je prekinula post dug 26 godina, ali ne namjerava da se zaustavi na tome i da statira u grupnoj fazi takmičenja.

- Jedan cilj smo ispunili, ali opuštanja nema, mada nam je pao veliki teret s leđa jer smo postigli nešto što su sanjale mnoge generacije prije nas, ali im, nažalost, nije pošlo za rukom. Gledaćemo da odigramo što bolje i skupo prodamo kožu kvalitetnijim rivalima. Biće nam lakše nego u kvalifikacijama, ali se ne zanosimo mnogo već ćemo morati još bolje da igramo jer je ovo mnogo viši nivo. Ako smo do sada napravili nekoliko iznenađenja, što ne bismo to i sada uradili - istakao je Rodić.

Banjalučanin u LŠ

Srđan Babić imaće priliku da se oproba u Ligi šampiona, čime bi postao treći Banjalučanin koji je zaigrao u elitnom klupskom takmičenju. Prije “zlatnog srpskog orlića” to je uspjelo Srđan Grahovcu, koji je sa kazahstanskom Astanom bio član elite. Pored njih, i Neven Subotić, koji je rođen u Banjaluci, igrao je za dortmundsku Borusiju, mada je on odrastao u SAD i nema previše dodirnih tačaka sa gradom na Vrbasu.

Anćeloti i “Marakana”

Karlu Anćelotiju suđena je “Marakana”. Italijanski stručnjak koji trenutno vodi Napoli biće prvi rival Crvenoj zvezdi u grupnoj fazi Lige šampiona pred beogradskim navijačima. Naime, Anćeloti je kao trener Milana vodio ekipu u kvalifikacijama za elitno takmičenje 2006. godine kada su “rosoneri” slavili sa 2:1 na najvećem srpskom stadionu, a na kraju te sezone podigli šampionski pehar. Anćeloti je trebalo da se nađe u timu Milana prije 30 godina na utakmici Kupa evropskih šampiona u čuvenoj beogradskoj magli, ali nije bio u protokolu za taj susret zbog dva žuta kartona, koji je slavni italijanski tim i jedan od najskupljih tog vremena jedva riješio u svoju korist nakon penala.

Raspored utakmica

Crvena zvezda - Napoli (18. septembar, 21 čas)

PSŽ - Crvena zvezda (3. oktobar, 18.55)

Liverpul - Crvena zvezda (24. oktobar, 21)

Crvena zvezda - Liverpul (6. novembar, 18.55)

Napoli - Crvena zvezda (28. novembar, 21)

Crvena zvezda - PSŽ (11. decembar, 21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana