Звездин Крајишки бедем спреман за европске великане

Милан Зубовић
Звездин Крајишки бедем спреман за европске великане

БЕОГРАД - Велику битку водиће лијеви бек Црвене звезде Милан Родић са нападачима Ливерпула, Пари Сен Жермена и Наполија у Лиги шампиона, а помоћ ће имати од сународника Милана Борјана, Милоша Дегенека и Срђана Бабића, који су поријеклом из Крајине.

Наиме, Родић је рођен у Дрвару, Борјан и Дегенек у Книну, а Бабић у Бањалуци. Поред њих, у екипи су још и млади дефанзивац Стефан Хајдин и резервни голман Зоран Поповић, али они имају знатно мању минутажу него поменута четворка. Хајдин је поријеклом из Војнића, а рођен је у Глини, док је Поповић рођен у Пакрацу. Сви осим Бабића подијелили су тужну судбину егзодуса српског народа током ратних збивања почетком деведесетих година прошлог вијека, тако да су одрастали у Србији.

- То је веома занимљива ситуација и не вјерујем да нас је неко тако бирао. Можда нас је бог тако изабрао и све је непредвидиво, тако да нисам очекивао нешто тако када сам стигао прошле године. Живимо и гинемо један за другога, и не само ми који нисмо рођени у Србији, већ и остали саиграчи, што је јасно видљиво на свим нашим утакмицама. Звездаштво нас чини јачима и јасно показујемо емоције према вољеном клубу. Ту смо сви једни за друге и то траје већ годину, те вјерујем да ће таква атмосфера бити и даље - изјавио је Родић за “Глас Српске”.

Приликом жријеба група славни уругвајски нападач Дијего Форлан није био срећне руке, али тешки противници нису обесхрабрили Родића, јер је он прижељкивао атрактивније ривале.

- Задовољан сам како је све испало јер сам желио да играмо са јаким европским клубовима, а не, рецимо, са Локомотивом. Мада, лаких противника нема јер је ово Лига шампиона и нема ту много да се бира. Биће то велики спектакли на “Маракани” јер овако велики ривали не долазе сваки дан и сви наши навијачи коначно ће имати прилику да уживо гледају свој тим у Лиги шампиона. То треба да буду утакмице са што више публике и да још једном покажу како се навија јер клуб то заслужује - рекао је Родић.

Звезда је прекинула пост дуг 26 година, али не намјерава да се заустави на томе и да статира у групној фази такмичења.

- Један циљ смо испунили, али опуштања нема, мада нам је пао велики терет с леђа јер смо постигли нешто што су сањале многе генерације прије нас, али им, нажалост, није пошло за руком. Гледаћемо да одиграмо што боље и скупо продамо кожу квалитетнијим ривалима. Биће нам лакше него у квалификацијама, али се не заносимо много већ ћемо морати још боље да играмо јер је ово много виши ниво. Ако смо до сада направили неколико изненађења, што не бисмо то и сада урадили - истакао је Родић.

Бањалучанин у ЛШ

Срђан Бабић имаће прилику да се опроба у Лиги шампиона, чиме би постао трећи Бањалучанин који је заиграо у елитном клупском такмичењу. Прије “златног српског орлића” то је успјело Срђан Граховцу, који је са казахстанском Астаном био члан елите. Поред њих, и Невен Суботић, који је рођен у Бањалуци, играо је за дортмундску Борусију, мада је он одрастао у САД и нема превише додирних тачака са градом на Врбасу.

Анћелоти и “Маракана”

Карлу Анћелотију суђена је “Маракана”. Италијански стручњак који тренутно води Наполи биће први ривал Црвеној звезди у групној фази Лиге шампиона пред београдским навијачима. Наиме, Анћелоти је као тренер Милана водио екипу у квалификацијама за елитно такмичење 2006. године када су “росонери” славили са 2:1 на највећем српском стадиону, а на крају те сезоне подигли шампионски пехар. Анћелоти је требало да се нађе у тиму Милана прије 30 година на утакмици Купа европских шампиона у чувеној београдској магли, али није био у протоколу за тај сусрет због два жута картона, који је славни италијански тим и један од најскупљих тог времена једва ријешио у своју корист након пенала.

Распоред утакмица

Црвена звезда - Наполи (18. септембар, 21 час)

ПСЖ - Црвена звезда (3. октобар, 18.55)

Ливерпул - Црвена звезда (24. октобар, 21)

Црвена звезда - Ливерпул (6. новембар, 18.55)

Наполи - Црвена звезда (28. новембар, 21)

Црвена звезда - ПСЖ (11. децембар, 21)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана