Zvezda u plusu 15 miliona evra

Agencija
Zvezda u plusu 15 miliona evra

Beograd - Zbog dobrih rezultata fudbalera u Ligi Evrope ove sezone kasa Crvene zvezde bogatija je gotovo za deset miliona evra, a uskoro bi u nju moglo da se slije još 5,5 miliona ako se realizuje transfer napadača Ričmonda Boaćija u Kinu.

Tokom ove zime mnogo se pričalo o odlasku fudbalera iz Gane, u igri su bili brojni evropski klubovi, ali na kraju će izgleda put Azije. Rukovodstvo Zvezde navodno je prihvatilo ponudu Đangsu Suninga od 5,5 miliona evra, a ostalo je još da Boaći dogovori lične uslove. Sav posao moraće biti završen do 28. februara, jer do tada traje rok za transfere u Kini, dok je u Evropi odavno završio, pa su otpale sve ostale opcije. Ako Boaći pristane da ode u ovaj klub, novi trener biće mu slavni Italijan Fabio Kapelo, što je sigurno veliki motiv za momka iz Gane. U sportskom sektoru Zvezde sigurno neće biti srećni ako on ode, jer je na 49 mečeva za ovaj klub postigao 41 gol i zabilježio šest asistencija, ali menadžment trlja ruke, jer će klub dodatno stati na noge, nakon odlične finansijske injekcije od evropskih takmičenja. Zvezda je tu dogurala do šesnaestine finala Lige Evrope, gdje je ispala od CSKA, i tako zaradila više od deset miliona evra, od čega je oko milion otpalo na organizaciju mečeva i gostovanja. Međutim, konačna suma je opet zadovoljavajuća, a tek slijedi novac od televizijskih prava.

- Dobar rezultat u Evropi znači i finansijsku dobit. Kad se saberu dobici od UEFA, zatim ono što je klub zaradio od ulaznica i sponzora, dolazi se do sume veće od deset miliona evra. Organizacija utakmica kod kuće nije mnogo koštala, jer je najskuplje obezbeđenje. Najviše su, zapravo, koštali put na gostovanja i hoteli. Nekad je klub iznajmljivao po jedan čarter, nekada dva, plaćao smeštaj... I kada se sve sabere, prosek dođe oko 100.000 evra po meču. Još ćemo da vidimo koliko iznosi dobit od TV prava, to sleduje na kraju sezone - rekao je direktor marketinga Crvene zvezde Goran Broćić.

Na početku sezone teško da je iko mogao očekivati ovoliku dobit od Evrope, pa ovo predstavlja vrhunski rezultat.

Nova kazna UEFA

Da ne bude sve idealno za Crvenu zvezdu pobrinula se nova kazna iz UEFA. "Crveno-bijeli" će zbog propusta u organizaciji meča protiv Kelna u grupnoj fazi Lige Evrope biti uslovno kažnjeni zatvaranjem jedne tribine dvije godine i sa 56.000 evra. Disciplinska komisija UEFA otvorila je postupak jer su navijači koristili pirotehnička sredstva, bacali tvrde predmete u teren i blokirali prolaze. Zvezda će zatražiti pojašnjenje odluke i šta konkretno ne smije da ponovi sa meča odigranog 7. decembra. Ujedno, klub čeka kaznu za propuste protiv CSKA u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana