Zvezda u Ligi šampiona

B92
Zvezda u Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde dosanjali su san u Austriji i poslije više od dvije i po decenije će igrati u Ligi šampiona!

Srpski šampion odigrao je nerješeno 2:2 u Salcburgu protiv austrijskog šampiona i zahvaljujući golovima u gostima kompletirao nevjerovatnu seriju u ovogodišnjim kvalifikacijama.

Zvezda je posle 0:0 u Beogradu imala zaostatak od 2:0 pogocima Munasa Dabura, ali je "blickrigom" El Fardua Bena sredinom nastavka došla do najvećeg uspeha u ovom vijeku.

"Crveno-bijeli" još od istorijskog uspjeha iz Barija nisu igrali u eliti i ova generacija ostaće upamćena u klupskoj istoriji kao prva koja je došla do grupne faze otkad se igra u ovom formatu.

Zvezda je na "Red Bul areni" imala veliku podršku svojih navijača, više od 9.000 "delija" stiglo je u Salcburg i pravilo sjajnu atmosferu, ali to nije omelo domaće igrače koji su krenuli izuzetno ofanzivno od samog starta.

Prednjačili su Dabur, Patson Daka, Hanes Vulf i Amadu Hajdara i odmah počeli da prave prilike pred golom gostiju.

Najbolju je već u 10. minutu propustio Daka kada su Miloš Degenek i Milan Borjan katastrofalno reagovali, ali je heroj bio kapiten Vujadin Savić koji je sprečio čist pogodak. Od tog trenutka nizale su se prilike i udarci sa distance, pa je Borjan imao mnogo posla u prvih pola sata.

Pokušavali su izabranici Marka Rozea iz svih pozicija, dok igrači Vladana Milojevića nisu uspijevali da odigraju nekoliko povezanih akcija. Tek su sporadično pokušavali Nemanja Radonjić, Branko Jovičić i Nemanja Milić, ali nisu bili ni blizu da ugroze protivničkog čuvara mreže.

Nezadovoljni Milojević je u finišu prvog dijela umjesto Veljka Simića ubacio Dušana Jovančića i, kada se činilo da su se "crveno-bijeli" odbranili, primili su gol u najgorem trenutku – u posljednjem minutu prvog dijela igre.

Savršeno je centrirao Andreas Ulmer sa lijeve strane, Savić je za razliku od početka susreta napravio veliku grešku i ostavio Dabura usamljenog na petercu, a on je neometan "otvorio stopalo" i proslijedio loptu u mrežu za 1:0 na pauzi.

Ako je prvo poluvrijeme završeno loše, drugo je počelo katastrofalno – penalom za domaćina. Savić je na ivici kaznenog prostora oborio Volfa, Čakir nije imao dilemu iako je bila izuzetno teška odluka, a Dabur je bio siguran izvođač i Salcburg je imao 2:0 na startu nastavka.

U slijedećih desetak minuta srpski prvak je preživio nekoliko opasnih napada, da bi se nakon sata igre dogodila možda i presudna situacija za preokret.

Marin Pogrančić je bezobrazno nagazio rezervistu Milana Pavkova, što je toliko iznerviralo Nenada Krstičića da je potpuno "poludio", ali je imao sreće da nije napravio neku glupost i dobio crveni karton.

Taj detalj kao da je raspalio gostujuće igrače koji su nešto kasnije, preko Bena, za manje od 60 sekundi došli do rezultata koji ih je odveo u grupnu fazu.

Veliku ulogu u svemu tome imao je dvostruki asistent Miloš Degenek, koji je do tog trenutka igrao poprilično slabo, ali se prvo iskupio savršenim centaršutem za 2:1, a onda i dodavanjem glavom koje je Ben ovjerio za 2:2.

Imali su priliku Zvezdini  igrači da postignu još jedan gol u narednom periodu, ali i dosta sreće i sjajnog Borjana na golu u finišu. Fijukale su lopte pored stativa, pretežno poslije udaraca Hajdare, da bi Borjan u nadoknadi odbranio dvije velike šanse Daburu i Ramalju i izrastao u jednog od heroja istorijske pobjede.

Poslije 27 godina čekanja san se ostvario – Zvezda je u Ligi šampiona!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana