Звезда у Евролиги пету годину заредом

Приредио: Милан Зубовић
Звезда у Евролиги пету годину заредом

Загреб - Кошаркаши Црвене звезде протутњали су Јадраном. Од 32 утакмице чак 30 су ријешили у своју корист, а финална серија са Цедевитом (3:0) може се описати са неколико ријечи - нокаут у три рунде, трећа титула заредом и нови пласман у Евролигу.

Освајањем титуле АБА лиге Звезда је постала 13. тим који је осигурао наступ у најквалитетнијем европском такмичењу, а сезона 2017/18. биће пета у низу за екипу са Малог Калемегдана. Претходно је визу обезбиједила Уникаха, која је славила у Еврокупу, док носиоци А лиценце Барселона, Басконија, Реал, Олимпијакос, Панатинаикос, Ефес, Фенербахче, Макаби, ЦСКА, Жалгирис и Армани не морају да брину за пласман. Још три учесника нису позната. Једно мјесто припада шампиону Њемачке, друго шампиону ВТБ лиге, док ће посљедњем учеснику Евролига дати позивницу.

Загрепчани једноставно нису имали одговор на игру изабраника тренера Дејана Радоњића, који од преузимања екипе 2013. године сваке сезоне биљежи све боље резултате. Иако је финалну серију одиграла без првог плејмејкера Стефана Јовића, који се на терен враћа почетком маја, Звезда није имала већих проблема против Цедевите. Славље у посљедњем сусрету са 77:61 била је седма побједа "црвено-бијелих" заредом над истим противником у регионалном такмичењу.

- Имали смо проблема са повредама, играли смо без првог плејмејкера који је јако значајан за нашу игру, морали смо да се прекомпонујемо у ходу, да стално проналазимо нека нова рјешења. Дошли смо до ове серије и у ритму који је тешко објаснити успјели да будемо добри у оба меча у Београду и дошли у Загреб да покажемо довољан квалитет да можемо да савладамо Цедевиту. Желим Цедевити срећу у наставку такмичења, а ја сутра имам слободан дан, не знам како ћу да се снађем, биће врло деликатно - рекао је Радоњић послије утакмице.

Додао је да је циљ за ову сезону остварен.

- На почетку сезоне смо истакли приоритете и наше жеље и свима је јасно речено да је наша жеља да одбранимо титулу у АБА лиги и тако обезбиједимо континуитет у Евролиги. Играли смо одлично током читаве сезоне упркос огромним напорима у Евролиги, посебно у ситуацијама када су се играли циклуси од два меча седмично. Сигурно да је постојала бојазан да ће доћи до пада у квалитету игре због оптерећења, да ће доћи неки ненадани порази, али играли смо добро, извлачили се из тих ситуација на задовољавајући начин и успјели да дођемо до прве позиције, која нам је омогућила предност домаћег терена - додао је Радоњић.

Чарлс Џенкинс проглашен је за најкориснијег играча плеј-офа. Амерички бек са српским пасошем просјечно је биљежио 12,3 поена уз 5,3 асистенције и индекс 15,2, а посебно је нагласио однос са тренером.

- Искрен да будем, то што сам постао МВП не значи ми пуно. Тимска побједа је много битнија. Све је ствар тима и није ријеч о мени. Радоњић је био мој први тренер у Европи и имамо посебан однос, а повјерење само наставља да расте. Чини да се осјећам комфорно на терену. Претходне сезоне нисам имао прилику да покажем све што умијем. Ипак, то сада није битно јер сам се вратио кући - рекао је популарни Ђенка.

Предсједник Звезде Небојша Човић изјавио је да су "црвено-бијели" трећом узастопном титулом у АБА лиги, као и сјајним резултатима у Евролиги ове сезоне, заслужили да добију помоћ државе како би сљедеће били још бољи.

- Мислим да смо заслужили да од овог тренутка па даље стварно постанемо државни пројекат, у смислу следеће сезоне, да се, када је Фајнал фор Евролиге у Београду, попнемо степеницу више. Ове године смо морално и кошаркашки заслужили да будемо у топ осам. Онда су се умешале више силе и пренеле поруку. Ви морате да будете мудри да схватите ту поруку онако каква јесте и да се спремите за следећу сезону - рекао је Човић.

Дочек

Ујутро око пет сати након освајања титуле навијачи Црвене звезде дочекали су кошаркаше по повратку из Загреба. На платоу испред дворане "Александар Николић" неколико стотина присталица "црвено-бијелих", уз бакље и пјесму, захвалили су изабраницима Дејана Радоњића за импресивну сезону, како у АБА лиги, тако и у Евролиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана