Zoran Slavnić, proslavljeni srpski košarkaš, za Glas Srpske: FIBA prozori su glupi i sramotni

Milan Zubović
Zoran Slavnić, proslavljeni srpski košarkaš, za Glas Srpske: FIBA prozori su glupi i sramotni

Banjaluka - Kvalifikacioni prozori koje je prošle godine Svjetska košarkaška federacija uvela za plasman na Mundobasket nisu se svidjeli proslavljenom srpskom košarkašu i treneru Zoranu Moki Slavniću. U svom prepoznatljivom stilu bez dlake na jeziku komentarisao je stvari iz svijeta košarke u razgovoru za "Glas Srpske".

- Što se tiče nesrećnih prozora mogli su da ih nazovu vrata, štangle ili kako već, a njima je FIBA trenirala strogoću i uvela nešto što je glupo, sramotno i neobjašnjivo, jer se boriš da odeš na SP sa desetkovanim timom. Jedino pravilno je što će svi biti oslabljeni, mada će favoriti najviše trpjeti. Pokazaće se koja zemlja ima više dobrih prosečnih igrača i nadam se da ćemo uspeti otići. Ako je to i za druge hendikep, za nas bi trebalo da bude najmanje. S druge strane to je donijelo pune dvorane, jer su navijači željni utakmica svojih reprezentacija, jer žele da gledaju igrače iz svojih nacionalnih liga - izjavio je Slavnić.

Dvije sezone u Evroligi igra 16 ekipa i postala je skoro zatvorena za ostale timove dok bogati uvijek računaju na nastup bez obzira na plasman u nacionalnim prvenstvima.

- Bartomeu zna šta hoće i ta separatistička republika u kojoj sam igrao dve godine za Huventud pravi tu vrstu nehumanog zatvaranja. Evroliga je prema nekome majka, a prema nekome maćeha, što je osjetio Partizan, koji je deset godina dolazio do vrha i nije mogao da dobije A licencu. Volim elitu, ali nema 16 jakih klubova, već maksimalno 12. Ne bih imao ništa protiv da dva ispadaju i dva ulaze. To je sada apsolutno privatna liga i velka riba jede malu, a eks Jugoslavija je ušla u taj lonac. Mnogo toga mi se ne sviđa, ali ko šta pita malog Moku - istakao je Slavnić.

Nekadašnji igrač i trener Crvene zvezde igre sadašnjeg tima prati iz medija.

- Čitam u novinama da su izuzetno zadovoljni i srećni u poslednje tri godine i kao čovek koji sme da kaže šta misli nisam hteo ništa drugačije da kažem, da im ne pokvarim slavu. Pre dve godine Zvezda je ispustila istorijsku šansu da ode na Fajnal for, gde je bila Lokomotiva i Baskonija, a Zvezda je bila bolja od oba tima - dodao je Slavnić.

O sadašnjem treneru Dušanu Alimpijeviću nema preterano dobro mišljenje, dok je pohvalio predsjednika kluba Nebojšu Čovića.

- Obazriv sam i želim da budem korektan prema kolegama, iako ne radim 11 godina. Jeste mlad trener, ali Zvezda nije poligon za učenje. Evroliga je ozbiljno takmičenje i tri godine su imali puna usta Radonja, Radonja, Radonja (Dejan Radonjić), a Radonja danas ne radi. Evropa vidi ko vredi. To je loša strana kolektivnog sporta, jer se pojedinac ogrebe o uspeh i slavu koja mu objektivno ne pripada. Zvezda nije loša i dobila je velike klubove, mada nije one koje je trebalo da pobedi i bude među osam. Za Čovića sam rekao da je najbolji sportski radnik u poslednjih 30 godina, ali da ima malo vremena, on bi bio i trener i zbog toga Zvezda pada te neće ući među osam, a objektivno vredi - naglasio je Slavnić.

Iako ne prati mnogo NBA, stigne da isprati učinak srpskih košarkaša koji nastupaju u najjačoj ligi svijeta.

- Upravo sam u Beogradu sreo Žarka Đurišića, bivšeg igrača Crvene zvezde, koji je menadžer Minesote. Pitao sam ga za Nemanju Bjelicu i zašto sedi na klupi. On mi kaže da ne razume ni on. Tamo pet šest miliona nije ništa i kriterijum je potpuno omanuo. Nemaju zvezdu, a u poslednjih 30 godina imali su Medžika Džonsona, Majkla Džordana i Kobija Brajanta. Sada je to Lebron Džejms, pa odavno traže nova lica. Ludački traže nekog belca i malo je čudno što Teodosić na pragu 30 godine ode. Najviše me boli što Boban Marjanović ne igra i daju mu sedam miliona po sezoni, a kad uđe u igru on "razbija". To ne razumem, ali, Amerikanci, ne brinite se, nikada niste bili šmekeri. Cenim tri trenera iz SAD Fila Džeksona, Peta Rajlija i Grega Popovića, ostali su seljaci - kazao je Slavnić.

Vodio bi neku ekipu

Iako je tokom karijere vodio devet klubova i reprezentaciju, već 11 godina je bez angažmana, a posljednji posao imao je na klupi "orlova" i vjeruje da bi i sada mogao mnogo da da pojedinim ekipama.

- Ih. Umro bih od sreće (smijeh). Još sam neizrabljen fizički i umno. Meni je sport život, izgleda da nisam više interesantan, a to možda tako treba - rekao je Slavnić.

Bez starca nema udarca

Desetak srpskih trenera osvojilo je kupove u zemljama gdje rade, što je on okarakterisao kao vrhunske poteze.

- To je gen eks-Ju škole. Drago mi je što je Svetislav Pešić otišao u Barselonu, iako je dva meseca stariji od mene, ali je ranije zadužio Špance i pobedio je najvećeg sportskog i političkog rivala. Moje godište i malo mlađi vrede više nego oni mlađi, tako da bez starca nema udarca - kazao je Slavnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana