Жарко Чабаркапа, бивши НБА кошаркаш: Двије године нисам могао да гледам кошарку

Иван Драгичевић
Жарко Чабаркапа, бивши НБА кошаркаш: Двије године нисам могао да гледам кошарку

Лакташи - На најјачем НБА драфту овог вијека, оном одржаном 2003. године, подгоричка Будућност је најјачој лиги свијета дала чак три играча међу којима је био и Жарко Чабаркапа.

Као 17. пика изабрао га је Феникс, два мјеста иза њега нашао се Александар Павловић којег је узела Јута, док је са 39. позиције Славко Вранеш отишао у Портланд у склопу трејда са Њујорк Никсима. Сплетом несрећних околности Чабаркапина каријера трајала је кратко, само четири године провео је у Америци и због огромних проблема са леђима морао је да направи паузу. Покушао је да се врати у Будућности, али тијело му није било савезник. За "Глас Српске" се осврнуо на играчке дане.

- Већ је прошло 15 година од тог драфта, можда најјачег у историји. Када подвучем линију, морам да будем задовољан, играо сам четири године и морао да завршим. Остаје жал што није дуже трајало - рекао је Чабаркапа.

Прекид му је тешко пао, таман када је требало да уђе у зенит каријере, окачио је патике о клин. Повреде му никада нису дозволиле континуитет у игри, а био је огроман потенцијал.

- Имао сам добрих утакмица, опет се вадим на повреде, почнем добро па сломим руку. Вратим се, поново ухватим залет па уследе три операције леђа. Тако се издешавало, кад год кренем да ухватим континуитет, пресече ме повреда и то је ружнија страна спорта. Две године нисам уопште могао да гледам кошарку, нисам могао да гледам те играче с којима је требало да играм. Било ми је тешко, јер ми је било место тамо, а нисам могао. Како време пролази, човек то некако преболи, окренуо сам се и кренуо од нуле. Пресрећан сам што сам остао у кошарци и што имам могућност да будем на и поред терена - рекао је Чабаркапа који је спортски директор АБА лиге.

Био је члан Феникса и Голден Стејта, двију екипа које су биле изузетно нападачки моћне. Одговарао му је тај стил игре, данас многи НБА тимови играју на начин који је Дон Нелсон форсирао, прво у Даласу па касније и у Вориорсима.

- Да не буде да се нешто вадим, мислим да би ми одлично одговарао тренутни стил у НБА. Трчање, шутирање, то је мој начин игре, сматрам да бих се одлично снашао и уклопио. Санси су тада играли сјајну нападачку кошарку код тренера Мајка Д'Антонија са Стивом Нешом и Амаријем Стодемајером. Трејдован сам на пола сезоне, али су они остали први до краја. Нису успели да одличне игре крунишу титулом, испречили су се Далас и Сан Антонио - присјетио се Чабаркапа.

Посебно занимљива дружина био је Голден Стејт гдје се у истом моменту скупило много живописних ликова, од Монтеја Елиса, Стивена Џексона (залаже се за легализацију марихуане у НБА), Мета Барнса, Ела Херингтона или Џејсона Ричардсона и Берона Дејвиса.

- Била је то доста интересантна екипа, летос смо имали окупљање поводом десет година од уласка у плеј-оф. Колико се ту нашло занимљивих ликова, драго ми што сам их поново видео и што смо обновили контакте. Баш идем на Ол стар у Лос Анђелес и треба да се видим са Бероном Дејвисом. Кратко сам сарађивао са Нелсоном, човек је прошао све и свашта. Можеш да научиш много само слушајући га онако са стране и упијајући све што говори. Он је и претеча ове данашње кошарке са ниским петоркама које шире и шутирају. Било му је лако у Даласу кад је имао Дирка Новицког - нашалио се Зрењанинац.

Један моменат у каријери посебно памти. Са репрезентацијом тадашње СР Југославије освојио је Свјетско првенство у Индијанаполису, а овај невјероватан успјех десио му се у раним годинама каријере.

- Не заборављају се ти моменти, био сам најмлађи у екипи са само 21 годином. Добијање Американаца на њиховом терену, епско финале и на крају дочек у Београду. Треба ли да кажем да су ми то најдражи и најсрећнији тренуци у каријери - додао је Чабаркапа.

Нове идеје

Јуниорска и Друга АБА лига су пилот пројекти од ове сезоне. Завршни турнир јуниора показао се као сјајан догађај, окупио је велики број гледалаца, а одличну организацију испратила је веома квалитетна кошарка.

- Завршна слика је изванредна, публика је видела четири неизвесне утакмице. Презадовољни смо, трудићемо се да у будућности задржимо и проширимо ово такмичење. Имамо идеје, тешко је прећи на лигашки део због домаћих првенстава и школе. Повећање броја турнира је опција, деци значи што играју једни против других. На овом простору имамо много талената, треба све да их видимо и укрстимо - рекао је Чабаркапа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана