Владимир Лучић о жријебу група Мундобаскета за “Глас Српске”: Прича о злату има основа

Милан Зубовић
Владимир Лучић о жријебу група Мундобаскета за “Глас Српске”: Прича о злату има основа

Минхен - Да је жријеб група био наклоњен репрезентацији Србије сматра и кошаркаш Владимир Лучић, који је у разговору за “Глас Српске” изјавио да ће “орлови” јуришати на медаљу у Кини, али исто тако да не размишља толико далеко унапријед.

Сребрну медаљу са Мундобаскета у Шпанији 2014. изабраници селектора Александра Ђорђевића браниће од 31. августа до 15. септембра у Кини, а жријеб на којем је главна звијезда био легендарни Коби Брајнат спојио их је са Анголом (31. август), Филипинима (2. септембар) и Италијом (4. септембар) у групи Д. Прве двије екипе избориће пласман у другу групу, гдје ће састати са двије најбоље екипе из групе Ц, гдје се налазе Шпанија, Порторико, Иран и Тунис. Двије најбоље селекције из новоформиране групе Ј настављају такмичење у четвртфиналу.

- Наш циљ се увек зна, а то је медаља. Жреб је био добар и не би требало да имамо проблема да прођемо у другу фазу, мада морамо бити опрезни. Немам искуство играња против афричких или азијских репрезентација које више нису топовска храна, тако да их морамо схватити озбиљно, свако опуштање може бити погубно. Сви су они заслужено стигли на Мундобаскет и најбитнија утакмица у овом тренутку за нас је она у првом колу - рекао је Лучић.

Србија је тренутно вицешампион свих такмичења које је играла. Сребрне медаље освајане су на Мундобасету у Шпанији 2014, Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру и Европском првенству 2017. у Истанбулу.

- После свих ових година од када смо се вратили у светски врх наш циљ је да наставимо у том ритму. Много се говори о најсјајнијем одличју и та прича има основа, јер имамо много играча из НБА лиге те се надам да ће се сви одазвати и заиграти, пошто бисмо у том случају имали заиста јаку екипу. САД је број један и репрезентација за коју многи кажу да јој се златна медаља додељује и пре него што првенство крене. Србија, односно Југославија имала је прилику да их савлада и пре Индијанаполиса, зашто не би и сада. Ипак и до самог окупљања проћи ће много времена, тако да сада не треба много лупати главу о томе. Кључ успеха је ићи степеницу по степеницу - истакао је Лучић.

Оно што је на жријебу дошло на руку Србији је чињеница да се са САД не могу састати до финала, уз услов да буде прва у другој рунди такмичења, а кључна се намеће утакмица са Шпанијом, која је најбоља екипа из групе Ц са којом ће се “орлови” укрстити.

- Много је калкулација и нормално је да након жреба сви говоре о путу до финала, али дуг је пут до проласка групе, камоли до четвртфинала или финала. Најбитније је да будемо здрави, па да селектор Ђорђевић има све нас на располагању, да се добро спремимо, јер ће бити доста уморних играча који ће имати мало времена за одмор, пошто ће им сезоне дуго трајати. За кратко време мораћемо да се максимално спремимо, али то неће бити проблем, јер идемо са највећом мотивацијом - нагласио је Лучић.

Он је најпозванији да прича о проблемима са повредама, пошто је због њих пропустио велики број такмичења, а са сениорском селекцијом стигао је до сребра на прошлом Евробаскету.

- Кроз шалу причам да је Сале Ђорђевић имао доста лаган задатак пред ЕП, јер никога није морао да прецрта, пошто су они сами отпали због повреда, кажем то кроз шалу, јер је ситуација била заиста мучна. Искрено се надам да сада неће имати таквих проблема и да ће бити на слатким мукама - казао је Лучић.

Поред САД и Србије у уском кругу фаворита су европски тимови, док би према мишљењу Лучића неко од Латиноамериканаца могао да изненади.

- Као и обично у најужем кругу кандидата за медаљу су САД, Србија, Шпанија и Француска, али доста тога зависи од састава у којем ће стићи. Нема информације о наступу многих звезда и много се предомишљају. Латиноамериканци, пре свих Бразилци су незгодни и могу да изненаде. Ту је Канада, која би могла да стигне у веома јаком саставу, баш као и Аустралија, јер имају неколико играча из НБА лиге, док ће и Црна Гора тражити своју шансу. Ипак, када буду познати сви састави, онда ћемо моћи дати јасније прогнозе - рекао је Лучић.

 

 ******

Група А (Пекинг): Обала Слоноваче, Пољска, Венецуела, Кина

Група Б (Вухан): Русија, Аргентина, Кореја, Нигерија

Група Ц (Гуангџоу): Шпанија, Иран, Порторико, Јордан

Група Д (Фошан): Ангола, Филипини, Италија, Србија

Група Е (Шангај): Турска, Чешка, САД

Група Ф (Нанђинг): Грчка, Нови Зеланд, Бразил, Црна Гора

Група Г (Шенжен): Доминиканска Република, Француска, Њемачка, Тунис

Група Х (Донгуан): Канада, Сенегал, Литванија, Аустралија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана