Владимир Кузмановић, анализира полуфиналне парове АБА лиге за “Глас Српске”: Тренери су сачували изненађења за плеј-оф

Милан Зубовић
Владимир Кузмановић, анализира полуфиналне парове АБА лиге за “Глас Српске”: Тренери су сачували изненађења за плеј-оф

Београд - “Вјечити” ривали одредиће путника у финала АБА лиге гдје ће се борити за шампионску титулу и наступ у Евролиги.

Црвена звезда је протутњала лигашким дијелом регионалног такмичења гдје је уписала само један пораз на 22 меча док се Партизан прво борио за позицију у плеј-офу, а онда једно кратко вријеме за друго мјесто да би на крају завршио на четвртом. То баш и није желио јер нема предност домаћег терена док у табору “црно-бијелих” вјерују да би се докопали финала да су играли против Цедевите или Будућности. Прослављени српски кошаркаш Владимир Кузмановић за “Глас Српске” анализирао је предности и мане оба тима док са нестрпљењем очекује да крене борба два највећа српска тима.

- Дерби није флоскула и небројено пута се показало да нема фаворита. Више би ме радовало да играју у финалу јер очекујем одличне утакмице поготово ако се зна да су неке последње завршене са пола коша разлике. Предност Звезде је та што има квалитетнији ростер и дужу клупу док Партизан има добру хемију. Доста тога промијењено је односу на почетак сезоне и створили су јединство на терену и неће се предавати иако су обзиром на позицију на табели у неком подређеном положају. Звезда је дошла на ниво игра са почетка сезоне док је онај пад показао да постоје слабости у игри не и играчком кадру - изјавио је Кузмановић.

Убијеђен је да су тренери сачували неке опције у игри које ће сада покушати да примјене и тако изненаде супротну страну док није желио да прогнозира да ли ће неки играч имати посебну улогу.

- Сигурно ће бити изненађења јер су један и други сачували идеје за полуфинале нарочито у последњој утакмици када неке ствари нису откривали. Шта ће то бити видећемо, али биће нових идеја и неки поен из минијатуре биће пресудан јер очекујем велику борбу као до сада. Који играч би могао да искочи није захвално предвиђати мада дајем предност Звезди која има три-четири играча која су знала да унесу преокрет након уласка са клупе. Ко год да је улазио давао је фантастичан учинак и ствари су легле на место док у Партизану није спорно ко ће да преузме одговорност - рекао је Кузмановић.

Некадашњи члан Звезде који је играо и за Будућност сматра да су Подгоричани направили неколико грешака током сезоне и да нису на потребном нивоу за титулу.

- Обе екипе лоше су кренуле у сезону, имале доста турбуленција, мењале играче и тренере мада тешко очекујем Будућност буде конкурентна. Те промене само су наизглед промениле стање и индивидуални квалитет не осликава се на терену. Без трија Немања Гордић - Никола Поповић - Филип Баровић то није екипа која може лако да тријумфује. Све зависи какав имају дан и ако их крене као против Фенербахчеа могу нешто да направе. Ипак, има појединачни квалитет. С друге стране Цедевита игра све боље од када су подељене улоге на паркету, а до тада су играли стихијски. Све су подредили АБА лиги и нису се прославили у Еврокупу баш као ни Будућност у Евролиги. Због свих тих пораза једноставно немају победнички менталитет - казао је Кузмановић.

Разочаран је чињеницом да у идеалној петорци лиге нема ниједног кошаркаша са простора бивше Југославије.

- До пре 10-15 година такво нешто било је незамисливо мада и даље тврдим да странци нису недостижни за наше играче тада би нашима био потребан много бољи третман па би они достигли тај ниво. Нажалост прихватили смо странце као играче без којих се не може и тренери им толеришу глупости које не толеришу нашима, а кад кажем наши мислим на играче из бивше Југославије - нагласио је Кузмановић.

Истакао је два српска играча која су доста напредовала, али и да могу још поправити своју игру.

- Иако сам добро пратио АБА лигу посебно сам пратио играче из Србије поготово оне који треба да ступе на велику сцену. Међу њима је дефинитивно врло талентовани Бориша Симанић који није остварио који није остварио сав свој потенцијал мада игра далеко боље него на почетку сезоне и треба да буде захвалан тренеру за указану прилику, али има сегмент игре у којем не учествује. Нема он 18 година, ова сезона била је различита у односу на прошле и мислим да му је потребна још једна да би стасао на прави начин јер ми се чини да није свестан колики потенцијал поседује. Остали млади играчи Звезде попут Алексе Раданова нису добијали посебну минутажу док Огњен Добрић више није толико млад и има иза себе добре партије. Други који се истакао је Вања Маринковић који је пре свега фин момак те даје све од себе да буде међу најбољима. Неке утакмице је одиграо фантастично, а његов проблем је тај што је јако рано са 18 година постао капитен па се није много изборити са тим теретом на леђима. Показао је да Партизан са њим игра добру кошарку, добио је велику слободу, али очекивања да игра константно добро нису реална - казао је Кузмановић.

Битадзе највише показао

Млади Грузијац (19) Гога Битадзе изабран је за најбољег младог играча као и најкориснијег играча АБА лиге. Први дио сезоне провео је у матичној Меги да би други одрадио у Будућности као позајмљен играч. Просјечно је биљежио 16,3 поена 6,4 скока и 0,9 асистенција током 24,2 минута на паркету за индекс корисности 20.

- Дечко има неоспорно велики таленат и добио је прилику у Евролиги где је одиграо неколико изузетно добих утакмица. Да ли му је Будућност успутна станица видећемо, али би дефинитивно требало да направи велику каријеру. За мене је од “мањи странац” јер је дуго времена ту и прошао је школу Меге док је једино питање који је његов лимит јер још није престао да се развија. Добрим партијама обележио је ову сезону - рекао је Кузмановић.

Црвена звезда - Партизан

1. полуфинале - 23. марта

2. полуфинале - 30. марта

3. полуфинале* - 6. април

 

Цедевита - Будућност

1. полуфинале - 25. март

2. полуфинале - 31. март

3. полуфинале* - 7. април

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана