Владе Ђуровић, искусни кошаркашки стручњак: Ово није екипа за велика дјела

Иван Драгичевић
Владе Ђуровић, искусни кошаркашки стручњак: Ово није екипа за велика дјела

Београд - Искусни српски кошаркашки стручњак Владе Ђуровић сматра да је Шпанија апсолутни фаворит за златну медаљу те да ниједна репрезентација, укључујући Србију, не може да је заустави на путу успјеха.

"Фурија" је демонстрирала силу, игра феноменално и дјелује као права казнена експедиција. Србија, оваква ослабљена, не изгледа убједљиво па бивши шампион Југославије на клупи Задра и Шибенке (накнадно одузета титула) сумња да "орлови" могу да се супротставе актуелним европским шампионима.

- Није ово наша најбоља екипа, недостаје много играча. Фале нам они који праве разлику, Милош Теодосић, Немања Бјелица и Никола Јокић, а и они који би помогли. Организација игре спала је на Стефана Јовића, а Богдан Богдановић се губи у томе што мора да креира. Борбени су, али нису екипа за велика дела. Шпанци су најбољи и нико не може да им парира. Домети Србије зависе од тога против кога ће играти. Уколико би наишли на "фурију", то би био крај, а ако их избегнемо, можда можемо до бронзе, што би био огроман успех - рекао је Ђуровић за "Глас Српске".

Србија не бриљира, али је питање да ли је ово максимум или има простора да се подигне ниво игре.

- Мислим да Србија не може боље. Гледао сам све припремне мечеве, био сам на Копаонику и видео да одлично раде. Те сусрете су играли сјајно, али није исто када се рачунају бодови. Сада одстоји притисак, у глави играча је питање "шта ако промашим", тако да тешко могу боље да одиграју. Није ово лош тим, рецимо кад би поново играли са Русијом победили би их. Ни остале екипе се не истичу - додао је Ђуровић.

Јасно је да ова екипа има лимит, али је утисак да је одлично са клупе води селектор Александар Ђорђевић.

- Сале је направио сјајну атмосферу, што је најважније за екипу. Био је донекле припремљен да неће моћи да рачуна на неке играче, али га је изненадило ово са Николом Калинићем и још неким момцима. Калинић би много значио, има самопоуздање у својој дворани, може да погоди шут и значио би у скоку. Ђорђевић познаје ове играче, зна колико ко може и тешко би неки други тренер направио више - рекао је искусни кошаркашки стручњак.

Богдановић и Бобан Марјановић су играчи од којих се највише очекује на овом Евробаскету. Турци су константно увлачили центра Детроита у "пик ен рол" и кажњавали га на преузимању, а изостао је његов нападачки учинак.

- Бобан мора више да пружи, код мене би имао већу минутажу, али и када је у игри не производи довољно поена. Ајде у дуелу са Кристапсом Порзингисом и нема предност у висини, али њега нико од осталих ривала не може да чува па зато мора да има већу продукцију. Богдановић се оптеретио, јер зна да је лидер и да мора преузети одговорност. Свестан је с ким игра, а није научио на то. Пре, када га не иде, могао је да препусти лопту Теодосићу па ће мајстор да реши, а сада је другачије. Ипак, добро се носи са новом улогом - рекао је Ђуровић.

Овај турнир карактерише изостанак најбољих европских судија због добро познатог рата Евролиге и ФИБА. Тренери и играчи дижу глас на арбитражу, има много сумњивих одлука, а о томе су говорили и из репрезентације Србије.

- Хендикеп је што најбоље судије нису на Евробаскету, али ни ови арбитри нису лоши. Тренери знају да они долазе из друге групе па зато врше притисак, али не могу да кажем да је суђење лоше - закључио је Ђуровић.

Лош систем турнира

Европско првенство играју 24 репрезентације, а раније је било говора да је квалитет разводњен па је чињеница да се изгубио квалитет проширењем.

- Овде има шест репрезентација вишка, у свакој групи одстоји аутсајдер и не свиђа ми се овај систем. Игра се у четири земље као одвојена такмичења. Све треба да буде на једном месту па да се звезде гледају и осете. Било је много отказа, што је један од разлога лошијег квалитета - сматра Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана