Velibor Bora Milutinović za “Glas Srpske”: Najviše boli kada učite na svojim greškama

Dušan Repija
Velibor Bora Milutinović za “Glas Srpske”: Najviše boli kada učite na svojim greškama

Velibor Bora Milutinović po mnogo čemu je jedinstvena ličnost u svijetu fudbala. Vodeći pet različitih reprezentacija na svjetskim prvenstvima uspio je nešto što nikom drugom nije pošlo za rukom. Sa Meksikom, Kostarikom, SAD i Nigerijom domogao se drugog kruga, dok je 2002. godine na neki način pokrenuo ekspanziju fudbala u Kini, jer je reprezentaciju najmnogoljudnije zemlje odveo među 32 selekcije.

Pomalo je čudno što nikada nije sjeo na klupu svoje zemlje, za čim i dan-danas žali. Nekoliko puta je bio blizu, ali je uvijek bio neko preči, pa ispada da je iskusni stručnjak mnogo cjenjeniji u svijetu nego u Srbiji. Ipak, bio je jedan od najvećih navijača “orlova” koji se baš i nisu proslavili u Rusiji, a u razgovoru za “Glas Srpske” njihov nastup okarakterisao je neuspješnim, iako se vješto trudio da izbjegne dublju analizu.

- Srbija, nažalost, ponovo nije napravila iskorak, iako je i sam odlazak na Mundijal uspeh na neki način. Nadam se da ćemo izvući pouke, iako najviše boli kada učite na svojim greškama. Trebaju sve dobro da izanaliziraju, pogotovo utakmicu sa Švajcarskom koju smo naivno prepustili rivalu, a imali smo sve u svojim rukama. Uvek nam nekako malo nedostaje, pa je red da se jednom nađe razlog zbog čega je to tako - podvlači Milutinović.

GLAS: Od odlaska Radomira Antića Srbija nije imala kontinuitet. Smatrate li da je to jedan od uzroka lošijih rezultata i da li je Mladen Krstajić čovjek koji bi trebalo da nastavi započeti posao?

MILUTINOVIĆ: Nedostatak kontinuiteta i česte promene sigurno nisu dobre. Sa druge strane, nije korektno da ja pričam da li neko treba da ostane ili ne. Postoje ljudi kojima je to u opisu posla za koji su plaćeni. Srbija ima dobre igrače i mislim da treba igrati veću ulogu na svim velikim takmičenjima.

GLAS: Za razliku od Srbije, Hrvatska je od sjajne generacije igrača izvukla maksimum i ima priliku večeras da se plasira u finale? Ko je favorit u duelu Hrvata i Engleza?

MILUTINOVIĆ: Nije važno ko je favorit na papiru. Većina takvih je već kod kuće. Bitno je da ste mentalno dovoljno jaki, jer je ovo iscrpljujući format takmičenja. Glava je zapravo najveća snaga, jer kada je sve posloženo kako treba, onda zaboravite i na umor, eventualne nedostatke i probleme. Hrvati su sjajno izgledali u grupnoj fazi, kasnije malo imali sreće, pa mislim da imaju šanse da odu još dalje. Imaju igrače u najvećim evropskim klubovima, puni su samopouzdanja i zbog toga su već napravili veliki rezultat. Englezi su takođe odlični, selektor Geret Sautgejt je vrlo inteligentno posložio ekipu koja ima mnogo talenta. To je prepoznao i promenio stil igre koji su godinama forsirali, što je donelo rezultate.

GLAS: Kako ste zadovoljni VAR tehnologijom? U Srbiji preovladava mišljenje da nije iskorišćena samo u trenutku kada je dosuđen kontrafaul Aleksandru Mitroviću?

MILUTINOVIĆ: To je, nažalost, jedina sporna situacija, ali čovek treba da vidi dobre stvari. VAR tehnologija donela je da sve bude onako kao treba i smanjila greške na minimum, što je osnovni cilj. Nema više nepravednih pobeda ili su one svedene na minimum minimuma.

GLAS: Pet puta ste bili učesnik Mundijala, a sada ste u ulozi kada možete da više obratite pažnju na popratne događaje van terena. Kako Vam se čini organizacija?

MILUTINOVIĆ: Sve je na vrlo visokom nivou i čini mi se da je ovo najbolje Svetsko prvenstvo do sada. Ulice su pune navijača, Južnoamerikanci su davali poseban štih, iako su sve reprezentacije sa tog kontinenta završile takmičenje. U razgovoru sa čelnicima FIFA vidim da je domaćin uradio odličan posao.

Bira najboljeg igrača

GLAS: FIFA Vam je ukazala povjerenje jer ste jedan od članova komisije koja će izabrati najboljeg igrača Mundijala. Možete li otkriti koji igrači su na Vas ostavili najbolji utisak?

MILUTINOVIĆ: Prvo, moram da kažem da mi je velika čast što sam u toj komisiji. Verujte da ćemo imati težak posao. Oduševilo me je više fudbalera, a u prvom redu tu su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Kilijan Mbape, Ngolo Kante, Eden Azar i Kevin de Brujne. Izbor će, naravno, zavisiti i od rezultata u završnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana