Udovičić: Odluka UEFA kontradiktorna i nepravedna

Agencije
Udovičić: Odluka UEFA kontradiktorna i nepravedna

Beograd - Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je danas da je odluka Evropske fudbalske unije (UEFA) o prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije najblaže rečeno kontradiktorna i najavio da će pružiti podršku FSS, ukoliko odluči da podnese žalbu.

Disciplinska komisija UEFA registrovala je prekinutu utakmicu u Beogradu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem 3 boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Takođe, Srbija će naredne dvije utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS i FS Albanije platiti i novčanu kaznu od po 100.000 evra.

"Kaznu UEFA prema našem savezu, najblaže rečeno, vidim kao kontradiktornu i nepravednu, šta god da bude navedeno kao obrazloženje i razlog za donosenje iste. Nelogično je da se oduzmu tri boda, a da se istovremeno i pobedi jer se time anulira pobeda, a dalje postavlja pitanje šta je smisao službenog rezultata ako je ovo efekat. Ubeđen sam da će se FSS žaliti i za to ima moju punu podršku", naveo je Udovičić.

On je dodao da kao ministar sporta smatra da sport u svemu uvijek treba da ostane van bilo kojih vidova uticaja, pa i uticaja politike, jer bez toga sport gubi svoj osnovni smisao.

"Na ovoj utakmici svakako to nije bio slučaj. Ne bih voleo da jedna tako značajna organizacija kao što je UEFA svojom odlukom zapravo učini suprotno i učini da se ovakvi vidovi jasnih političkih namera koji su realizovani na sportskom terenu na ovaj način učine nekažnjenim, odnosno minimalno kažnjenim", poručuje Udovičić.

Prema njegovim riječima, posebno je potrebno imati u vidu da su dimenzije i posljedice koje su mogle da nastanu, a koje su na svu sreću blagovremeno spriječene intervencijom organa države Srbije i odgovornim, sportskim ponašanjem srpskih reprezentativaca i najvećeg dijela navijača, kao epilog malo je reći neprimjerenog i nesportskog akta albanske strane, mogle da budu znatno teže.

"Ako se takav čin ne sankcioniše i albanska strana za isti samo snosi novčanu sankciju onda je to otvaranje vrata za incidente najvećih razmjera u oblasti sporta, a posebno na fudbalskim terenima koji okupljaju najveći broj ljudi", zaključuje Udovičić.

Maravić: UEFA je imala u vidu naše prethodne ispade

Dugogodišnji funkcioner Evropske fudbalske unije Dušan Maravić smatra da je odluka UEFA o prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije izbalansirana kako nijedna strana ne bi bila u prednosti i ocijenio da je dodatna kazna srpskom timu u vidu oduzimanja 3 boda posljedica prethodnih incidenata.

"UEFA je donela odluku koja se ne tiče samo našeg meča protiv Albanije, već i prethodnih utakmica na kojima je Srbija imala ispade (Đenova, Kruševac), kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. UEFA nam je ovom kaznom stavila do znanja da ne može više da toleriše nikakve incidente, što je kulminiralo oštrom kaznom", izjavio je Maravić Tanjugu.

Prema njegovim riječima, u UEFA sigurno smatraju da je odluka pravedna

"Oni smatraju da je ovo pravedna odluka, iako smo mi nezadovoljni oduzimanjem tri boda. UEFA tom odlukom želi da izbalansira situaciju u grupi i postavi stvari tako da nijedna strana ne bude u podređenom položaju", smatra on.

Na pitanje koliko žalbe srpskog ili albanskog saveza mogu da utiču na promjenu prvobitne odluke Maravić je rekao: "UEFA malo daje, malo oduzima, ali je odluka sportske prirode i niko nije dobio prednost. Albanci će reći da su oštećeni, ali praksa u UEFA je da žalbe teško prolaze i mogu samo dodatno da otežaju slučaj. Mislim Albanci imaju minimalne šanse, pošto UEFA skoro nikada ne menja odluke."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana