Učenik i učitelj iz Igokee šampioni Evrope: Ilić uzeo pehar pred Bertansom i Porzingisom

Milan Zubović
Učenik i učitelj iz Igokee šampioni Evrope: Ilić uzeo pehar pred Bertansom i Porzingisom

Riga - Velika nada srpske košarke Dalibor Ilić imao je čast da kao kapiten juniorske reprezentacije Srbije podigne pobjednički pehar na Evropskom prvenstvu u Letoniji.

Član Igokee, rođen u Višegradu 2000, bio je uzdanica selektora Aleksandra Bućana i dobio čast da kao prvi među jednakima preuzme trofej kojeg je i prošle godine osvojila Srbija. “Orlići” su u finalu bili bolji od domaćina - 99:90, a tokom ceremonije se desila i pomalo komična situacija. Naime, Ilić je uzeo pehar od dječaka koji ga je nosio prema predsjedniku FIBA Evropa Turgaju Demirelu, a koji je on trebalo da mu uruči. Kada je shvatio da je svečano uručenje obavljeno prijevremeno, uz osmijeh je dodao pehar Demirelu koji mu ga je, takođe nasmijan, potom predao kako je protokolom bilo i planirano.

- Nismo se spetljali, već je to bila dogovorena fora između nas igrača (smijeh). Sve je došlo nekako spontano, iznenada i nije mala stvar podići pehar šampiona Evrope pred 10.000 ljudi. Osjećaj da sam postao šampion je neopisiv. Pod utiskom sam i još nisam svjestan da sam postao šampion Evrope. Ostvario mi se jedan od najvažnijih snova u životu - izjavio je Ilić za “Glas Srpske”.

Kapitenska traka nije mu pravila pritisak, ali je kazao da su morali dosta toga da se odreknu da bi stigli do vrha.

- Nisam uopšte imao opterećenje. Čast mi je što sam dobio povjerenje svojih saigrača kao i stručnog štaba da budem kapiten. To mi je dalo još veću motivaciju i snagu, kao i pozitivnu obavezu. Teško je doći na vrh čime god da se bavite i iza nas nije nimalo lak period. Imali smo malo manje od mjesec i po priprema i moraš da budeš maksimalno spreman te da se dosta toga odrekneš. Ipak, kada igraš za svoju zemlju, onda je to dosta lakše - rekao je Ilić.

Istakao je da su mu najveće probleme zadavali dominantno visoki igrači.

- Na ovakvom prvenstvu svaki protivnik je težak na svoj način. Nijedna ekipa ne igra na isti način, tako da je svaka priprema za utakmicu drugačija. U grupnoj fazi smo se namučili sa Crnogorcima, a u eliminacionoj fazi protiv Nijemaca. Prvu utakmicu na šampionatu izgubili smo od Litvanije, ali nam je velika požrtvovanost u trećoj četvrtini tog meča kao i pobjeda protiv Njemačke pokazala put do zlata. Jednostavno kada imate cilj da osvojite nešto, vas ne zanima protivnik koji vam stoji na putu, već sam cilj - kazao je Ilić.

U stručnom štabu Srbije bio je njegov učitelj iz Igokee Žarko Milaković koji je kazao da su uložili veliki trud da dođu do trofeja i da su presrećni zbog velikog rezultata, te da je ovo veliki podsticaj za momke koji na velika vrata ulaze u seniorsku košarku.

- Pobjedom protiv Velike Britanije u grupi napravili smo najvažniji posao, tako da smo utakmicu protiv Crne Gore mogli i da izgubimo, ali smo se vratili nakon velikog minusa. Prelomna i najteža utakmica bila je sa Njemačkom u četvrtfinalu jer je protivnik došao spreman u takmičarskom ritmu i kada smo njih dobili, znali smo da možemo pobijediti i Francuze u polufinalu. S njima smo igrali u Vršcu i dobro smo ih poznavali - rekao je Milaković.

Finale je opisao kao veličanstven događaj.

- Igrali smo u dvorani pred deset hiljada ljudi, a koliko su domaćini željeli ovu titulu, svjedoči činjenica da je na njihovoj klupi sjedio nekadašnji selektor Letonije Ainars Bagackis, dok su u publici bili Davis Bertans i Kristaps Porzingis. Ipak, uspjeli smo da slavimo u takvoj atmosferi, što daje poseban ton trofeju - rekao je Milaković.

Naglasio je da je ovo bio jedan od najjačih šampionata u posljednje vrijeme.

  • Samo četiri od 16 ekipa došle su da izbore opstanak, dok je ostalih 12 došlo da se bore za titulu i uzmu medalju pa su mnogi veoma razočarani otišli kući. Skauti koji su bili na turniru kazali su da odavno nisu vidjeli ovako jako takmičenje. Ujedno, bilo je kvalifikaciono i prvih pet ekipa izborilo je nastup na Svjetskom prvenstvu - izjavio je Milaković.

Kolekcija medalja

Pod imenom Srbija reprezentaciji je ovo četvrto zlato (2007, 2009, 2017, 2018), jedno imaju kao Srbija i Crna Gora, dok su srebra osvajali 2011. i 2014, a bronzu 2012. kao Srbija, a 1996. kao SR Jugoslavija. Kao SFRJ stigli su do pet zlata, četiri srebra i dvije bronze.

Dupla titula

Za najkorisnijeg igrača Evropskog prvenstva u Rigi proglašen je Marko Pecarski. Zajedno sa saigračem Filipom Petruševim uvršćen je u najbolju petorku šampionata. Zanimljivo je da je njima dvojici ovo druga titula zaredom jer su i prošle godine bili dio ekipe koja je slavila na EP u Bratislavi. Pored njih, najbolju postavu šampionata čine još Artrus Žagars (Letonija), Nikita Mihajlovski (Rusija) i Žoel Adžaji (Francuska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana