Три разлога због којих је Новак најбољи у историји VIDEO

Б92
Три разлога због којих је Новак најбољи у историји VIDEO

Дакле најбољи, не највећи. Многи Роџера Федерера виде као највећег тенисера у историји и тешко се то може оспорити. Швајцарац има највише Грен слем трофеја (18), био је најдуже на првом мјесту (302 недјеље), а публику је придобио елегентним и нападачким тенисом који плени.

Ипак, Федерер никако не може да буде и најбољи играч у историји из једноставног разлога – губио је велику већину највећих дуела од двојице својих највећих ривала Рафаела Надала и Новака Ђоковића.


Против Надала има скор 12-23 и 8-14 у финалима, а против Новака 22-23 и 6-11 у финалима.

Са друге стране, Новак Ђоковић заостаје за Федерером када су Слемови у питању, али тенис нису само четири турнира...

Најбоља сезона у историји

Српски тенисер је одиграо без дилеме најбољу сезону у историји 2015. године. Освојио је 11 трофеја, три Слема, а на Ролан Гаросу је стао у финалу.

Завршио је са 82-6. Федерерова 2006. је такође била бриљантна са 12 трофеја, три Слема и скором 92-5. Ипак, Ђоковић је чак 31 пут побједио играча из Топ10 током те сезоне, а конкуренција је прије двије године ипак била тежа него 2006. године.

Такође, током 2015. измјерен је и највећи Ело рејтинг у историји. Ело рејтинг је метод којим се израчунава вјештина спортисте на основу тежине ривала са којима игра.

„Играо сам против играча који је урадио све савршено. Нико никада није овако играо. Откад пратим тенис, никада нисам видио некога да игра на таквом нивоу. И, када кажем савршено, не мислим на једну ствар, већ на све", речи су Рафаела Надала после пораза од Ђоковића у Дохи.

Краљ ’Велике четворке’

Овај податак је изузетно важан и често се занемарује у свјетским медијима. Готово сви говоре да је ера у којој играју Федерер, Надал, Ђоковић, Мареј и остали играчи златна ера тениса.

Новак Ђоковић у таквој ери има позитиван однос у међусобним дуелима са свим највећим ривалима. Бољи је и од Федерера, и од Надала, и од Мареја, И од Вавринке, као и од свих осталих играча са којима се састајао барем 10 пута.

Да бисте били најбољи морате да побјеђујете најбоље, зар не?

Игра без слабости

„Ђоковић је најсавршенији играч којег сам видио током 60 година колико сам тренер. Тешко је пронаћи му слабост".

Када легендарни Ник Болитијери изјави овако нешто, тешко је супротставити му се или нешто додати.

Многи Ђоковићу замјерају да има слаб смеч или нешто слабије волеје и сервис, али српски тенисер је заиста усавршио своју игру и практично нема ниједну слабост.

Са основне линије је подједнако добар и из бекхенд и из форхенд стране, а уз то има можда и најбоље кретање у историји. Може једнако добро и да се брани и да напада, а када се на то дода његов фантастични ритерн јасно је због чега је Болтијери рекао то што је рекао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана