Teniski stručnjak Bogdan Obradović za “Glas Srpske”: Čeka nas epsko finale

Dušan Repija
Teniski stručnjak Bogdan Obradović za “Glas Srpske”: Čeka nas epsko finale

Beograd - Kada god igraju Novak Đoković i Rafael Nadal možemo da očekujemo epski meč, ali, za razliku od prethodnih susreta velikih šampiona, sada im je naruku išlo i nekoliko olakšavajućih okolnosti, smatra bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

Iskusni stručnjak u razgovoru za “Glas Srpske” pojasnio je zašto očekuje jedan od najboljih finala uopšte u istoriji.

- Definitivno su svi uslovi za takvo nešto tu. Dva vrhunska tenisera, koja traju godinama i već su igrali mnogo mečeva za pamćenje, sada su odmorni, s obzirom na šetnju do finala kakvu, verujem, nikada nisu imali, pa imam pravo da imam velika očekivanja. Novak je u poslednja dva meča proveo na terenu dva i kusur časa, Rafa se takođe nije mnogo oznojio, a imao je i dan više za odmor. Ako je neko pisao scenario, piali su ga srećnici koji imaju kartu za finale. Spektakl je zagarantovan - rekao je Obradović.

GLAS: Svi se sjećamo finala iz 2012. godine kada su proglašenje pobjednika obojica dočekali na stolicama jer nisu imali snage da stoje. Možemo li da očekujemo reprizu?

OBRADOVIĆ: Ne mora se desiti da meč bude u pet setova i da traje pet-šest sati. Možda dobijemo pobednika i u tri, ali tri vrhunska seta, sa mnogo trčanja, dugih poena i nadmudrivanja. Mada ne verujem u taj scenario, bliži je ovaj u kojem će gledaoci duže uživati.

GLAS: U ovo doba prošle godine Đoković je proživljavao najteži period u karijeri. Kako je uspio da preokrene situaciju u svoju korist?

OBRADOVIĆ: Taj čovek je rođen da beskonačno pomera granice. Bio sam tužan prošle godine, sve nas je zabrinuo, ali se ispostavilo da smo se bespotrebno nervirali. Ubrzo je posložio sve kockice, začepio svima usta i vratio se tamo gde mu je mesto.

GLAS: Novak je imao jednu krizu u karijeri, a Nadal nekoliko. Definitivno je sinonim za čovjeka koji nikad ne odustaje?

OBRADOVIĆ: On je najveći fajter na turu, nikakav razlog i nedaća nisu ubili njegovu ljubav za tenisom i takmičenjem. Mislim da sada uživa u igri, oslobodio se muka, prestao da misli o svom telu i povredama. Neverovatno se namučio, ali se odlično oporavio, na čemu treba da zahvali svom timu, kao i Karlosu Moji, koji je unio neke novosti u njegovu igru, pa je sada mnogo agresivniji, jače udara lopticu i manje se troši.

GLAS: Ima li Novak makar psihološku prednost s obzirom na to da nikada nije izgubio u polufinalu i finalu Australije, u kojoj je 2008. godine osvojio prvi veliki trofej?

OBRADOVIĆ: Melburn sigurno ima posebno mesto u njegovom srcu i budi emocije, ali teško da mu to može pomoći protiv Nadala. Verujem da će mu mnogo bolje leći činjenica da je u vrhunskoj formi, pun samopouzdanja i odmoran za još jednu nezaboravnu bitku.

Mladima fali “ono nešto”

GLAS: Činilo se da bi mladi teniseri konačno mogli da naprave iskorak i umiješaju se u borbu za titulu, ali to se ponovo nije desilo?

OBRADOVIĆ: Pokazali su mnogo, posebno Stefanos Cicipas, koji je dobio Rodžera Federera, ali se pokazalo da im još nedostaje “ono nešto”. Karen Hačanov, Dominik Tim, Aleksandar Zverev i Cicipas imaju jako dobro prolazno vreme, ali moraju da počnu pobeđivati velike. Inače će vrlo brzo završiti kao Miloš Raonić, Kei Nišikori, Grigor Dimitrov i drugi, koji se dokotrljaju do četvrtfinala ili polufinala, ali nikako ne uspevaju da dođu do najvećih titula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana