Сви “гробари” тјерају управу

Агенције
Сви “гробари” тјерају управу

Београд - Четврти пораз у низу и наставак просипања угледа заболио је све навијаче Партизана, који су, без обзира на подијељеност у неколико група, ипак сложни у једном, траже од руководства да што прије поднесе оставке.

“Управа, напоље” чуло се у једном тренутку са трибина стадиона под Багдалом, и то са неколико страна јер су баш то пожељеле све фракције навијача “црно-бијелих”. Тешко је вјеровати да ће овај апел уродити плодом с обзиром на то да актуелна гарнитура са Милорадом Вучелићем на челу нема намјеру да одустане јер први човјек клуба упорно понавља да Партизан има квалитетан тим, седам-осам репрезентативаца, али да је упао у кризу која никако да прође.

Резултати не иду у прилог овим тврдњама, као ни свеукупно стање у клубу. Јавна је тајна да је финансијско стање далеко од идеалног, а могло се чути да су играчи тражили плате прије посљедњег дербија како не би почели штрајк. Када је таква атмосфера тешко је и очекивати боље резултате, а руку на срце, без обзира на Вучелићеве тврдње, реалност је да Звезда тренутно има много боље појединце, док у Радничком, који је одлично посложио Ненад Лалатовић, нема финансијских проблема.

Гледајући резултате, мандат управе која је на чело клуба дошла октобра 2016. и није толико лош. Партизан је те сезоне освојио “дуплу” круну и прошао групну фазу Лиге Европе, а прошле се докопао Купа Србије. Међутим, пропуштање групне фазе овосезонске Лиге Европе могао би да буде означен као почетак великих проблема.

Неуспјех директно утиче на изостанак новца од награда УЕФА, а индиректне посљедице су још веће јер продаја играча, као главни извор прихода овдашњих клубова, иде много лошије и по нижим цијенама. Поређења ради, послије доброг наступа у Европи (сезона 2017/18) у касу клуба слило се 14 милиона евра, а годину касније само 6,1 милион.

Када се томе дода и неколико промашених куповина попут Сејдубе Суме, сасвим је јасно да је новац велики проблем. У таквим околностима тренери су можда и најмањи проблем, што говоре и чињенице јер одласци Мирослава Ђукића, Зорана Мирковића, па и Жарка Лазетића, нису донијели никакав бољитак. Зато ће нови стратег Саво Милошевић имати врло тежак посао, чега је и свјестан. Већ сутра у Хумску стиже Чукарички, и то је директан обрачун за треће мјесто на табели, а 17. априла је најважнија утакмица у полусезони за заборав, први меч полуфинала Купа против Радничког.

Ко умјесто Илиева?

Спортски директор је врло важна карика у овако уређеном ланцу управљања, али је ово мјесто упражњено повлачењем Ивице Илиева. За сада не постоје назнаке ко би могао на његово мјесто, а времена је све мање. Неписано је правило да се доласци играча договарају током цијеле године, па прелазни рок у великој мјери послужи као формалност. У овом случају могло би да буде обрнуто јер Партизан нема човјека задуженог за трансфере, самим тим врло тешко и неке усмене договоре, иако је љетна пијаца све ближе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана