Svetlana Kitić, za Glas Srpske: Slomljenih nogu došla bih u državni tim

Dušan Repija
Svetlana Kitić, za Glas Srpske: Slomljenih nogu došla bih u državni tim

Banjaluka - Selektori muške i ženske reprezentacije Srbije u rukometu, kako god se oni zvali, u posljednje vrijeme suočavaju se sa otkazima igrača koji ne nalaze za shodno da brane boje državnog tima.

Dres ženske reprezentacije već duži period ne nose četiri ponajbolje igračice, golman Katarina Tomašević, te Sanja Damnjanović, Dragana Cvijić i Andrea Lekić. One su van reprezentacije već skoro dvije godine, bez obzira na to što Aleksandar Bošković, zbog kojeg su odlučile da bojkotuju nacionalni tim, odavno nije selektor. Ni njegov nasljednik Dragica Đurić nije ih uspjela nagovoriti da se vrate.

Isti slučaj ponavlja se i u muškoj selekciji, samo nekoliko dana pred duele kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2018. godine i mečeve protiv Poljske i Bjelorusije. Darko Stanić, Momir Ilić, Marko Vujin i Alem Toskić zahvalili su se na pozivu novom selektoru Jovici Cvetkoviću, a iz nekih razloga nisu bili na raspolaganju ni Dejanu Periću. Legendarna Svetlana-Ceca Kitić pravi je čovjek za priču o situaciji sa kojom se suočavaju selektori Srbije.

- Bez obzira na to što verovatno postoje dublji problemi koje mi sa strane ne znamo, ne shvatam takve odluke. Sećam se svoje generacije, pa mi smo trčale u reprezentaciju, došla bih i sa slomljenim nogama. To je nekada bila velika čast, bez obzira na to ko je selektor. Ni tada nije svima bilo potaman, ali smo svi stavljali interes reprezentacije ispred ličnog. Državna selekcija je bila u rangu sa porodicom i prijateljima - počela je priču za "Glas Srpske" Kitićeva.

Iako priznaje da ne prati toliko pomno sva dešavanja u srpskom rukometu, razočarano konstatuje da ništa više nije kao prije. Iskrena i posredna kao i uvijek, daje prijedlog kako bi trebalo prevazići probleme.

- Ne shvatam da neko ne može da sedne iza zatvorenih vrata sa igračima koji ne žele da igraju i posle toga izađe i kaže šta je problem. Ćutanje nikom ne odgovara, samo daje prostor da svi iznose svoju verziju priče, a to zbunjuje celokupnu javnost i ne donosi ništa dobro - rekla je Kitićeva.

Na čelu Rukometnog saveza Srbije nedavno je došlo do promjene, a Velimira Marjanovića naslijedio je Božidar Đurković. Bez obzira na to, situacija se nije promijenila, ali najbolja rukometašica svijeta svih vremena vjeruje u bolje dane.

- Čestitala sam Boži imenovanje. On je pravi čovek na pravom mestu, pošten, cenjen, kako u Srbiji tako i u svetu. Ne želim da kažem da je sve bilo nakaradno pre njegovog dolaska, jer su se i ljudi koji su doskora upravljali savezom trudili i imali određene rezultate. Ipak, mislim da će Boža napraviti pomak, samo mu treba dati vremena. Rukomet zaslužuje mnogo više mesto od trenutnog - zaključila je Kitićeva.

Podrška selektorima

Jovica Cvetković je nedavno po drugi put izabran za selektora, a Dragica Đurić je od marta na klupi rukometašica.

- Mislim da njih dvoje znaju posao. Jovica se dokazao kao trener, poznat je kao čovek koji planira na duže staze i ne treba ga osuđivati ni ako ne odvede reprezentaciju na Evropsko prvenstvo, jer za pripreme ima bukvalno nekoliko dana, a još ne zna na koje igrače može računati. Dragica nema mnogo iskustva, ali polako postavlja temelje novog tima i ima moju punu podršku - rekla je Kitićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana