Стефан Марковић за Глас Српске: Салетова лудачка енергија тајно оружје орлова

Иван Драгичевић
Стефан Марковић за Глас Српске: Салетова лудачка енергија тајно оружје орлова

Задар - Дугогодишњи дискретни херој репрезентације Србије и један од најбољих европских дефанзиваца Стефан Марковић враћа се на евролигашку сцену у дресу Химкија и искусиће нови формат најквалитетнијег клупског такмичења на Старом континенту.

Интересантно да му је протекло љето било тек друго слободно откако је крочио у млађе селекције Србије па будући да се опростио од националног тима послије три освојена сребра, коначно је имао довољно времена за одмор и опоравак.

- Лето ми је прошло доста брзо, шалио сам се са другарима да нисам знао да слободно време овако бежи. Био сам мало на мору, посветио се породици и пријатељима које нисам дуго видио. Ништа нисам планирао, позавршавао сам неке обавезе и пустио да се све одвија спонтано. Био сам на издисају са енергијом и пријао ми је одмор. Почеле су клупске обавезе, комплетне припреме пролазим други пут, јер сам стално био у репрезентацији па сам се прикључивао на крају - рекао је Марковић на почетку разговора за "Глас Српске".

Химки је као финалиста ВТБ лиге изборио повратак у Евролигу, тим је попримио нове контуре у односу на прошлу сезону, а међу првима је стигао Марковић. Тренера Душка Ивановића замијенио је Јоргос Барцокас који није направио резултат са Барселоном.

- Нови изазов, са новим форматом долази много јаких утакмица и доста путовања. Спремамо се за тај ритам који нас очекује са потпуно другачијим тимом. Сви странци су нови изузев Марка Тодоровића, тренер је нови и прилагођавамо се једни на друге и Барцокасову филозофију. Још да нам се прикључе Алексеј Швед и Андреј Зубков и бићемо комплетни. Јасна ми је моја улога и шта се очекује, јер после толико година играња знам шта треба да радим. Грешке су нормалне у овом периоду, али мислим да ће са почетком сезоне све боље изгледати. Имао сам одличну годину у Зениту, тренер Василиј Карашев дао ми је потпуну слободу и утицао је на моје добре игре. Све је било супер у Санкт Петербургу, поред кошарке уживао сам у прелепом, историјском граду - додао је Марковић.

Иако је још једном одбацио сваку могућност да се врати у национални тим, неизбјежна тема у разговору са популарним Пефијем било је недавно завршено Европско првенство на којем је Србија освојила сребрну медаљу.

- Поносан сам на њих, одрадили су одличан посао, а није им било лако. Поента је живети у садашњости, не треба сањарити већ гледати реално. Они су то схватили, Саша Ђорђевић је донео лудачку енергију која је тајно оружје репрезентације. То је невероватно, убеди те да можеш и онда стремиш ка томе. Никада нисам радио са већим мотиватором и ту је без премца. Знам да је момцима тешко због пораза у финалу, јер кад дођеш тако близу злата онда очекујеш посљедњи корак - рекао је Марковић. 

Тренутни проблеми у европској кошарци негативно утичу на игру што се могло видјети и на Европском првенству. Празне трибине у Истанбулу, трећа лига судија које су недорасле том рангу такмичења посљедица су рата ФИБА и Евролиге. Играчи и тренери су ипак највеће жртва настале ситуације.

- Играчи највише пате због њиховог препуцавања, не видим уопште ко профитира у томе. Требају да се позабаве стварним проблемом и виде шта да се уради за добробит кошарке. Играчи не могу ништа да промене, јер ништа није у нашим рукама - рекао је Марковић.

У посљедње вријеме провејава идеја оснивања синдиката кошаркаша као што је случај у НБА лиги.

- То је нормално у Америци, али када смо ми одрастали у Европи није постојао синдикат. Код нас је много комплексније, НБА је јединствена лига, док овде имамо много такмичења и онда мораш све да контролишеш. Све је другачије, проблем је што најбољи играчи онда одлазе у НБА, али то је свакако велико питање и велики посао па се можда у будућности деси да добијемо синдикат. То може да донесе само добро кошаркашима - додао је Марковић.

Тешко је не споменути Душана Ивковића, легендарни тренер отишао је у пензију, а Марковић је као његов бивши играч био на опроштају у Пиреју.

- Видео сам све те легенде на утакмици, невероватно је кога је све тренирао и на чије је каријере утицао. Осетио сам се још више привилегован што смо сарађивали, био је изузетно значајан за нашу генерацију, јер нас је окупио у репрезентацији када смо били веома млади. Захвалан сам му на свему, јер је његова дисциплина од нас направила боље људе и играче - закључио је Марковић.

Први корак

Донесена је одлука да од ове сезоне европске судије пусте играчима први корак, а утисак је и да се након једне сезоне враћа и вјероватно најљепши потез у кошарци, а то је ролинг.

- Битно је да се изједначе правила па кад одемо у НБА не морамо да се прилагођавамо, а и обрнуто за америчке играче. Још нисам искусио ново правило, видећемо кад крене такмичење како ће изгледати - рекао је Марковић.

Срби у НБА

Предстојеће сезоне Србија ће имати шест играча у НБА лиги, а само је једном имала више. Несаница поново куца на врата кошаркашких фанова.

- Желим им здраву сезону, биће занимљиво, а сад морам и то да пратим. Једва чекам да видим како ће се снаћи, надам се да ће добити шансу и минуте, јер од тога много зависи. Толики број Срба је за похвалу и понос - казао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана