Стефан Бирчевић за “Глас Српске”: Медаља у Кини реалан циљ

Душан Репија
Стефан Бирчевић за “Глас Српске”: Медаља у Кини реалан циљ

Кошаркаши Србије успјешно су прошли голготу квалификација за Мундобаскет, на којем ће бити друга прича. То се са сигурношћу може рећи послије летимичног погледа на састав који ће бити знатно другачији од овог који је изнио терет у фамозним ФИБА прозорима.

Један од ријетких момака који су играли запажену улогу у претходна три сребрна похода, а био је на располагању Александру Ђорђевићу током квалификација, јесте Стефан Бирчевић. У разговору за “Глас Српске” осврнуо се на одлучујући меч са Израелом, али и оно што слиједи.

- Било би тужно и ружно да не бранимо сребро освојено у Шпанији. Најважније је да смо се скупили кад је било најважније, што је, рекао бих, наша специјалност. Увек идемо тежим путем, али на крају се све добро заврши. Ко зна, можда нам се у Кини отвори другачије и стаза ка медаљи буде мање захтевна - рекао је Бирчевић.

ГЛАС: Већ на почетку разговора поменули сте медаљу. Колико је она близу или далеко непуних осам мјесеци до Мундобаскета?

БИРЧЕВИЋ: Ако будемо комплетни, ако се сви момци одазову, у шта не сумњам, сигурно имамо лепе шансе. Не видим много селекција које су квалитетније од нас... До медаље смо долазили и када нисмо били комплетни, што је био случај у Шпанији, Рију и Турској. Сада верујем да то неће бити случај и да ће селектор имати на располагању све адуте.

ГЛАС: Накарадан систем квалификација учинио је да селектори дају прилику неким момцима који реално не би били у националном тиму. Како им се послије свега захвалити и прецртати за будуће акције?

БИРЧЕВИЋ: Можда мало другачије од осталих гледам на ову ситуацију, али сматрам да је у једну руку лепо што су играчи који реално не би имали места да су играли сви најбољи, добили шансу и да су је искористили. Сви смо дали максимум, представљамо нашу земљу колико селектор сматра да треба. Када одлучи да неко од нас више није потребан, опет добро, јер знате да сте дали све од себе за своју земљу.

ГЛАС: Испада да су квалификације пријале селекцијама које имају мање врхунских играча који играју у Евролиги и НБА лиги.

БИРЧЕВИЋ: Није на нама кошаркашима да се бавимо тим питањем, али је дефинитивно необично да на Светском првенству неће бити европског шампиона Словеније, затим Хрватске и још неких врло јаких репрезентација. То ником не иде у прилог.

ГЛАС: Одлучујућа утакмица са Израелом била је све само не лака јер је и Србија могла да се придружи комшијама у случају негативног исхода. Да ли сте се плашили неуспјеха?

БИРЧЕВИЋ: Свакако да је након пораза од Естоније било јако тешко. Знали смо да је, осим Мундобаскета, на талону и учешће на Олимпијским играма, али смо одлично реаговали. Похвалио бих и публику, која је препознала моменат и дала нам потребну сигурност. Знам колико свака победа значи људима у Србији, али и Републици Српској, која је увек уз нас. Вратили смо им на леп начин, убедљивом победом и са много лепих потеза.

ГЛАС: Сезону сте почели у Турској, а затим појачали Телеком Бон. Да ли можда планирате повратак у Србију, с обзиром на то да је Партизан на путу опоравка?

БИРЧЕВИЋ: Не могу баш да будем задовољан како су се развијале ствари, али кренуло је набоље доласком у Немачку. Видећемо на крају сезоне, још не размишљам у том правцу. Што се тиче повратка у Србију, наравно да постоји само један клуб у који бих се вратио. До тада сам, као и увек, на располагању само Србији!

Паклено јак тим Србије

Ако је Александра Ђорђевића, као и већину селектора често бољела глава током квалификација јер никада није знао на кога може, а на кога не може да рачуна, на љето ће имати мигрене приликом избора 12 путника у Кину. На нашем списку је 16 играча који се надају одласку, а још неколико њих изнијело је добар дио терета квалификација. Селектор ће имати јако незахвалан посао, јер су у најужој конкуренцији Милош Теодосић, Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Немања Недовић, Марко Гудурић, Драган Милосављевић, Владимир Лучић, Никола Калинић, Марко Симоновић, Немања Бјелица, Стефан Бирчевић, Стеван Јеловац, Никола Јокић, Никола Милутинов, Мирослав Радуљица и Бобан Марјановић. Ту су, наравно, и момци који су имали важну улогу у квалификацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана