Српски тренери синоним за успјех

Милан Зубовић
Српски тренери синоним за успјех

Бањалука - Српски кошаркашки тренери претплаћени су на трофеје, па су протеклог викенда њихови клубови доминирали у куп такмичењима широм Европе.

Поред тренера Партизана Ненада Чанка, који је био најбољи у Србији, њих још девет стигло је до трофеја. Селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић донио је Бајерну први пехар у Купу послије 50 година. Баварци су били успјешнији од Албе, а до титуле су дошли и српски репрезентативци Стефан Јовић и Владимир Лучић, док повријеђени члан екипе Милан Мачван није могао да им помогне. Посебно упечатљив остаће трофеј који је освојила Барселона, на чијем кормилу сједи Светислав Пешић. Прије десетак дана Србин је други пут сјео на клупу каталонског клуба умјесто отпуштеног Сита Алонса и препородио игру екипе, која је тријумфовала у финалу Купа краља против Реал Мадрида. Њему је то други трофеј у истом такмичењу, а први је освојио 2003. године када је постао шампион Шпаније и освајач Евролиге. Подвиг је направио и Драган Шакота са АЕК-ом у Грчкој, чији је тим у финалу побиједио фаворизовани Олимпијакос са 88:86 и тако донио први трофеј након 17 година, када је такође као кормилар водио екипу из Атине. У побједничком тиму био је његов син Душан.

Велику ствар у Русији остварио је Саша Обрадовић са Локомотивом Кубањ, надигравши у финалу  Нижњи Новгород са 85:64, мада у Купу нису играли ЦСКА, Химки и Зенит из Санкт Петербурга. Са доминацијом у Мађарској наставио је Солнок, који је стигао до трећег Купа заредом, а на кормилу екипе налази се Драган Алексић, док је у тиму Страхиња Милошевић.

Српска колонија у Кошицама такође је била успјешна и у финалу надиграла Интер из Братиславе са 89:81. Екипу из истоименог града води Миљан Чуровић, док дрес носе Раденко Пилчевић, Владимир Ђорђевић, Пеђа и Светозар Стаменковић.

И у бившим југословенским републикама доминирали су српски тренери. Куп Црне Горе освојила је Будућност, са Александром Џикићем на челу, која је у финалу надиграла Морнар. У Македонији је славио МЗТ Жељка Лукајића, у чијем тиму игра Ђорђе Мајсторовић, док је у БиХ најбоља била Игокеа са Драган Бајићем.

"Кнез" Митровић

Селектор Црне Горе Звездан Митровић тријумфовао је са Монаком у Купу Француске. Клуб из Кнежевине био је бољи у финалу од Ле Мана са 83:78. За екипу црногорског стручњака наступа репрезентативац БиХ Елмедин Кикановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана