Селектор Србије Славољуб Муслин за Глас Српске: Критике ме не дотичу, циљ је надохват руке

Душан Репија
Селектор Србије Славољуб Муслин за Глас Српске: Критике ме не дотичу, циљ је надохват руке

Селектор Србије Славољуб Муслин не обазире се на критике да игра репрезентације упркос добрим резултатима није драстично боља него у претходним циклусима.

Иако број бодова, чињеница да "орлови" нису доживјели ниједан пораз и да коначно имају хемију у екипи недвосмислено указују на велики напредак, много је оних који уз јутарњу кафу или на друштвеним мрежама "бистре" систем игре који Муслин форсира. Међутим, искусни стручњак у разговору за "Глас Српске" не придаје превише важности дежурним критичарима.

- Настојати да умањимо нечији резултат је особина у нашем генетском коду. Већ је позната фраза да имамо селектора колико и становника, али то је једноставно тако. Многи који себи дају за право да оспоре туђи рад нису направили ништа у својим каријерама, па ме њихово мишљење и не интересује. Желимо да уживамо у тренутку и да се концентришемо на предстојеће мечеве са Аустријом и Грузијом у којима нам је довољна једна победа. Циљ је надохват руке, али морамо да сачувамо све оно што нас је красило до сада, мирноћу, стабилност и дисциплину - рекао је Муслин.

* ГЛАС: Да ли сте знали да сте већ сада са репрезентацијом освојили више бодова него ваши претходници у два посљедња циклуса?

МУСЛИН: Чуо сам то од ваших колега после меча у Даблину. То је доказ о свему што сам навео. Игра је некада била боља, некада лошија, квалификације су специфичне, а на крају се памти да ли сте отишли на велико такмичење или сте остали код куће. Србија је доста пропустила у претходних седам година и време је да се вратимо на велику сцену.

* ГЛАС: Може ли Србија већ у Аустрији изборити одлазак у Русију?

МУСЛИН: То је оно чему се надамо, али неће бити нимало лако. Они су јака репрезентација иако им у последње време не иде како су замислили. Мало су психички пали после пораза од Велса, али нас то неће заварати. Надам се великој подршци навијача у Бечу и слављу после утакмице.

* ГЛАС: Нисте мијењали формацију ни послије лошег првог полувремена у Ирској. Шта сте рекли момцима на паузи да би игра била побољшана?

МУСЛИН: Нисмо се снашли на почетку. Они су играли много боље, вршили притисак, а ми нисмо радили ништа што смо договорили. Рекао сам им само: "Момци, хоћемо ли да играмо фудбал?" На лицима им се видела одважност па је других 45 минута изгледало много боље. Црвени картон је закомпликовао ситуацију, али смо успели да се одбранимо.

* ГЛАС: Нисте затекли баш идиличну атмосферу када сте дошли на клупу. Шта сте учинили да је сада потпуно другачије?

МУСЛИН: Успели смо да играчима пренесемо важност националног дреса. Прихватили су све наше постулате и сада смо добили оно што тражимо. То сте могли да видите и у Даблину, Јагош Вуковић је једва стајао на ногама, али је помогао колико је могао, није желео да изађе из игре. Момци се добро слажу и спремни су на терену да гину један за другог.

* ГЛАС: Утисак је да многи фудбалери попут Александра Митровића и Антонија Рукавине играју боље у дресу Србије него у својим клубовима. Шта се промијенило, јер то раније није био случај?

МУСЛИН: Многи од њих играју у врхунским клубовима, али смо настојали да им објаснимо да ће једног дана када заврше каријеру жалити што нису отишли на неко велико такмичење са репрезентацијом. Многима је ово била последња прилика јер су већ у зрелим годинама, схватили су важност и надам се да ћемо заједно направити још много добрих ствари.

Шанса младима

* ГЛАС: У току квалификација шансу су добили и млади репрезентативци попут Мијата Гаћиновића и Немање Максимовића. Можемо ли очекивати још већу улогу "орлића"?

МУСЛИН: То је нормалан след догађаја и уколико се пласирамо на Светско првенство, сигурно ће један број младих бити у авиону за Русију. Мој помоћник Горан Ђоровић сада је селектор младе селекције, успоставили смо систем и имамо увид у рад и напредак младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана