Savo Milošević, potpredsjednik FSS: Orlovi mogu i moraju na EP

Milan Zubović
Savo Milošević, potpredsjednik FSS: Orlovi mogu i moraju na EP

Banjaluka - Srbija može da izbori plasman na Evropsko prvenstvo. Sigurno je da će biti teško, ali verujem u momke, izjavio je juče proslavljeni srpski fudbaler i potpredsjednik fudbalskog saveza Srbije Savo Milošević.

"Orlovi" imaju težak zadatak da izbore nastup u Francuskoj 2016. godine jer u grupi I zauzima četvrto mjesto na tabeli sa samo jednim bodom iz tri utakmice. Prvo mjesto drži Danska koja ima sedam bodova iz četiri meča, zatim Portugalija sa šest bodova (tri meča) i Albanija sa četiri boda (tri meča). nastup na EP izboriće prve dvije selekcije. Nakon što je Holanđanin Dik Advokat podnio ostavku za selektora Srbije imenovan je Radovan Ćurčić koji je vodio mladu reprezentaciju Srbije i sa njom izborio nastup na EP u Češkoj ove godine eliminisavši Španiju u baražu. Upravo je Milošević najviše insistirao na njegovom imenovanju.

- Ćurčić je postavljen za selektora samo na osnovu kvaliteta i onoga što je uradio, a ne na osnovu ličnih simpatija. Tokom kvalifikacija za šampionat Starog kontinenta prošao je torturu. Imali smo najtežu grupu u Evropi i prošli smo dalje, a onda smo dobili najtežeg mogućeg protivnika u baražu. Iskreno mislim da postoji još samo jedan čovek na svetu koji je mogao da izbaci Špance u dvomeču, a to je Žoze Murinjo. Radovan je to uradio, pokazao da ima znanje i zaslužuje da bude selektor, nadam se na duži period. On četiri godine radi u FSS i zna kako on funkcioniše. Zna način na koji se vodi reprezentacija koji se dosta razlikuje od rada u klubovima - istakao je Milošević.

Mladu reprezentaciju sredinom juna očekuje nastup na EP, a "orlići" će se takmičiti u grupi sa Češkom, Danskom i Njemačkom.

- Mlada ekipa je 100 odstotno ispunila cilj i bolje od toga nije moglo. Sve naše omladinske ekipe imale su uspešnu godinu i prošle su u drugi krug takmičenja. Reprezentacija do 20 godina plasirala se na Svjetsko prvenstvo koje će krajem maja i početkom juna održati na Novom Zelandu. Retkost je da se neka selekcija sa ovih prostora plasira na Svetsko prvenstvo tako da je ovo fenomenalan rezultat. Isto tako to je i obaveza više jer se ljudi ovde ne zadovoljavaju onim što je učinjeno već morate iznova da se dokazujete tako da će i u ovoj godini biti mnogo izazova za nas - kazao je Milošević.

Saradnja FSS i FSRS

Milošević je istakao da je saradnja između FSS i FSRS na zavidnom nivou.

- Saradnja je fenomenalna i u svakoj selekciji Srbije imamo po nekoliko klinaca koji su iz Republike Srpske, a taj trend će se nastaviti. Zanimljivo je i to da smo u ekipi na EP koju je vodio Veljko Paunović imali petoricu koja su rođena na prostoru od pet kvadratnih kilometara. Za tim su igrali Miladin Stevanović, Luka Jović i Mihajlo Ristić dok sam ja bio direktor. Svi smo tu iz Bijeljine ili okoline i malo ko na svetu može da se pohvali tako nečim i mislim da su za to najviše krivi geni - kroz smijeh je rekao Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana