Saša Obradović, za Glas Srpske, analizira impresivnu seriju sa Lokomotivom: Svaki let nam je kao do Amerike i nazad

Ivan Dragičević
Saša Obradović, za Glas Srpske, analizira impresivnu seriju sa Lokomotivom: Svaki let nam je kao do Amerike i nazad

Krasnodar - Impresivnu seriju pobjeda nanizala je Lokomotiva Kuban na čelu sa srpskim stručnjakom i proslavljenim reprezentativcem Sašom Obradovićem. Kaznena ekspedicija iz Krasnodara slavila je 22 puta zaredom pa drži liderske pozicije u VTB ligi i Evrokupu.

Obradoviću je ovo druga sezona u ruskom klubu nakon što je sredinom prošle zamijenio Focisa Kacikarisa. Ljetos je formirao tim po svom ukusu sa akcentom na čvrstoj odbrani, jer na tome počiva njegova filozofija. U razgovoru za "Glas Srpske" osvrnuo se na fantastičnu seriju.

- Izgubili smo utakmicu u oktobru i od tada ne znamo za poraz. Trenerski gledano, nemamo konstantu u igri svih 40 minuta što bi bilo idealno i tome težimo, a pitanje je koliko je moguće. Rezultatski ne treba ništa da se komentariše, sada smo favoriti i pritisak je veći. Počeli smo kao autsajderi, ali su okolnosti izmenjene i sada moramo da zadržimo igrače na zemlji. Dovodi se u pitanje razočaranje, sve osim trofeja je manji rezultat, jer nema sredine. Nije lako nositi se s tim, moji igrači nikad ništa nisu osvojili. Očekivanja su prevelika, potpisani su da napreduju i pokažu pomak - rekao je Obradović.

Kada se pobjeđuje atmosfera je odlična, ali nije lako nastaviti u istom ritmu, jer svaki rival želi da bude taj koji će prekinuti seriju Lokomotive.

- Moramo računati na razne okolnosti, pogotovo na faktor povreda. Tri sedmice smo bili bez Džoa Reglenda pa smo morali da se prilagođavamo, onda nam je došao Dimitri Kulagin kojeg je trebalo uklopiti. Nije lako držati njihove glave fokusirane, ali manje se plaše svake utakmice. Veliki protivnik su nam putovanja, bili smo osam dana na putu kada smo gostovali Budućnosti. Išli smo u Jenisej, vremenska razlika je pet sati pa smo tamo trenirali u ponoć da bi se aklimatizovali. Nama je svaki let do Amerike i nazad, sve su to okolnosti koje otežavaju rad i treninge, nema nikakve rutine. Sve pada u vodu i najvažnije je prilagođavanje - objašnjava srpski trener.

Kao igrač je bio "ubica" u svim klubovima gdje je nastupao. Nije mu bilo strano da ubacuje po 30 poena, ali se u reprezentaciji uvijek podređivao kolektivu. Imao bi viziju za sebe kao igrača u sadašnjoj ekipi Lokomotive.

- Radio bih isto kao tada, moja pozicija je bila jasna. Pokrivao bih bekovske pozicije, bio prvi defanzivac ekipe koji može da čuva i preuzima gotovo sve protivnike. Bio sam atipičan, najbolji strelac u klubovima, a najbolji odbrambeni igrač u nacionalnom timu. Kao trener insistiram na defanzivi, bio sam svestan njene važnosti kao igrač. Recimo, Sale Đorđević nije igrao neku odbranu, ali je kao trener shvatio da je ona ključna - rekao je Obradović.

Ne smatra da je rad u Lokomotivi teži zbog geografskog položaja Krasnodara, jer je svako putešestvije priča za sebe pa mnogi evropski timovi kukaju kada gostuju tamo.

- Izazov nikada nije ni manji ni veći. Neko kaže lako je voditi Barsu, Real ili CSKA, ježim se na to. Ljudi nisu svesni težine posla, moraš da imaš kvalitet da bi bio tu gde jesi. Veliki klubovi nose veliki pritisak, karijera mi traje 12 - 13 godina i drago mi je što ide uzlaznom putanjom - rekao je Obradović.

Posljednjih godina ljeta provodi na usavršavanju u Americi gdje je bio dio stručnih štabova nekoliko timova u Ljetnoj ligi. Ne krije želju da se oproba preko bare, ali je diskutabilna uloga.

- Voleo bih da nastavim NBA priču, očekujem da se dešavaju sve bolje stvari. Neophodno je imati dobar kontakt s njima, idem ponovo na leto, da li u San Antonio ili neki drugi tim ne znam. Pitanje je koliko mesto prvog trenera može da bude realan cilj, oni koji su godinama tamo još nisu dobili šansu. Igor Kokoškov i Etore Mesina rade odličan posao, a kada će i da li će uopšte neko iz Evrope biti glavni trener? Svakako da mi je iskustvo iz NBA pomoglo da se nadgradim kao trener - rekao je trener Lokomotive.

Iako je odbijao da gleda utakmice iz igračkih dana ipak je morao. Priznaje da je košarka potpuno drugačija i da su neukusna poređenja sa prošlim vremenima.

- Igra se dosta drugačije, izgleda malo smešno kada bacim pogled. Promenilo se mnogo toga, ne mogu da se porede zahtevi i shvatanja igre. Mnogi igrači iz onog perioda mogli bi danas da budu uspešni sa onim talentom i vizijom - ocijenio je Obradović.

Veliku dilemu većini trenera predstavlja broj informacija koje mogu da pruže ekipi i pojedincu. Kako smo svi drugačiji, onda mora pažljivo da se prilazi svakom pojedincu i napravi balans.

- Kroz trening mora da se prepozna broj informacija koje se daju igraču odnosno da se prepozna šta on može da primi i uradi. Neophodno je svakog od njih dovesti u komfornu zonu, postaviti lidera i odrediti pomoćnike. Milion puta sam upitao sebe šta i kako, a onda kroz trening dobio odgovore - zaključio je Obradović.

Nikada ne Srbiji

Njegovo ime ranije se dovodilo u vezu sa reprezentacijom Srbije, ako jednog dana dođe do mogućnosti da preuzme klupu nacionalnog tima nema nikakvu dilemu o odgovoru, ali o tome priča sa velikim ograđivanjem.

- Deplasirano je u ovom momentu pričati o tome, jer Sale radi sjajan posao. Nemoguće je odbiti reprezentaciju - rekao je Obradović.

Uvijek lijepo u regionu

Ove sezone Lokomotiva je igrala protiv Partizana, Budućnosti, a ostaje gostovanje Cedeviti tako da je Obradović imao sreću da posjeti prestonice regiona.

- Uvek je lepo vratiti se, posle 17 godina bio sam akter utakmice u Podgorici gde sam toplo dočekan. Pamte se stara vremena - rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana