Саша Обрадовић, за Глас Српске, анализира импресивну серију са Локомотивом: Сваки лет нам је као до Америке и назад

Иван Драгичевић
Саша Обрадовић, за Глас Српске, анализира импресивну серију са Локомотивом: Сваки лет нам је као до Америке и назад

Краснодар - Импресивну серију побједа нанизала је Локомотива Кубан на челу са српским стручњаком и прослављеним репрезентативцем Сашом Обрадовићем. Казнена експедиција из Краснодара славила је 22 пута заредом па држи лидерске позиције у ВТБ лиги и Еврокупу.

Обрадовићу је ово друга сезона у руском клубу након што је средином прошле замијенио Фоциса Кацикариса. Љетос је формирао тим по свом укусу са акцентом на чврстој одбрани, јер на томе почива његова филозофија. У разговору за "Глас Српске" осврнуо се на фантастичну серију.

- Изгубили смо утакмицу у октобру и од тада не знамо за пораз. Тренерски гледано, немамо константу у игри свих 40 минута што би било идеално и томе тежимо, а питање је колико је могуће. Резултатски не треба ништа да се коментарише, сада смо фаворити и притисак је већи. Почели смо као аутсајдери, али су околности измењене и сада морамо да задржимо играче на земљи. Доводи се у питање разочарање, све осим трофеја је мањи резултат, јер нема средине. Није лако носити се с тим, моји играчи никад ништа нису освојили. Очекивања су превелика, потписани су да напредују и покажу помак - рекао је Обрадовић.

Када се побјеђује атмосфера је одлична, али није лако наставити у истом ритму, јер сваки ривал жели да буде тај који ће прекинути серију Локомотиве.

- Морамо рачунати на разне околности, поготово на фактор повреда. Три седмице смо били без Џоа Регленда па смо морали да се прилагођавамо, онда нам је дошао Димитри Кулагин којег је требало уклопити. Није лако држати њихове главе фокусиране, али мање се плаше сваке утакмице. Велики противник су нам путовања, били смо осам дана на путу када смо гостовали Будућности. Ишли смо у Јенисеј, временска разлика је пет сати па смо тамо тренирали у поноћ да би се аклиматизовали. Нама је сваки лет до Америке и назад, све су то околности које отежавају рад и тренинге, нема никакве рутине. Све пада у воду и најважније је прилагођавање - објашњава српски тренер.

Као играч је био "убица" у свим клубовима гдје је наступао. Није му било страно да убацује по 30 поена, али се у репрезентацији увијек подређивао колективу. Имао би визију за себе као играча у садашњој екипи Локомотиве.

- Радио бих исто као тада, моја позиција је била јасна. Покривао бих бековске позиције, био први дефанзивац екипе који може да чува и преузима готово све противнике. Био сам атипичан, најбољи стрелац у клубовима, а најбољи одбрамбени играч у националном тиму. Као тренер инсистирам на дефанзиви, био сам свестан њене важности као играч. Рецимо, Сале Ђорђевић није играо неку одбрану, али је као тренер схватио да је она кључна - рекао је Обрадовић.

Не сматра да је рад у Локомотиви тежи због географског положаја Краснодара, јер је свако путешествије прича за себе па многи европски тимови кукају када гостују тамо.

- Изазов никада није ни мањи ни већи. Неко каже лако је водити Барсу, Реал или ЦСКА, јежим се на то. Људи нису свесни тежине посла, мораш да имаш квалитет да би био ту где јеси. Велики клубови носе велики притисак, каријера ми траје 12 - 13 година и драго ми је што иде узлазном путањом - рекао је Обрадовић.

Посљедњих година љета проводи на усавршавању у Америци гдје је био дио стручних штабова неколико тимова у Љетној лиги. Не крије жељу да се опроба преко баре, али је дискутабилна улога.

- Волео бих да наставим НБА причу, очекујем да се дешавају све боље ствари. Неопходно је имати добар контакт с њима, идем поново на лето, да ли у Сан Антонио или неки други тим не знам. Питање је колико место првог тренера може да буде реалан циљ, они који су годинама тамо још нису добили шансу. Игор Кокошков и Еторе Месина раде одличан посао, а када ће и да ли ће уопште неко из Европе бити главни тренер? Свакако да ми је искуство из НБА помогло да се надградим као тренер - рекао је тренер Локомотиве.

Иако је одбијао да гледа утакмице из играчких дана ипак је морао. Признаје да је кошарка потпуно другачија и да су неукусна поређења са прошлим временима.

- Игра се доста другачије, изгледа мало смешно када бацим поглед. Променило се много тога, не могу да се пореде захтеви и схватања игре. Многи играчи из оног периода могли би данас да буду успешни са оним талентом и визијом - оцијенио је Обрадовић.

Велику дилему већини тренера представља број информација које могу да пруже екипи и појединцу. Како смо сви другачији, онда мора пажљиво да се прилази сваком појединцу и направи баланс.

- Кроз тренинг мора да се препозна број информација које се дају играчу односно да се препозна шта он може да прими и уради. Неопходно је сваког од њих довести у комфорну зону, поставити лидера и одредити помоћнике. Милион пута сам упитао себе шта и како, а онда кроз тренинг добио одговоре - закључио је Обрадовић.

Никада не Србији

Његово име раније се доводило у везу са репрезентацијом Србије, ако једног дана дође до могућности да преузме клупу националног тима нема никакву дилему о одговору, али о томе прича са великим ограђивањем.

- Депласирано је у овом моменту причати о томе, јер Сале ради сјајан посао. Немогуће је одбити репрезентацију - рекао је Обрадовић.

Увијек лијепо у региону

Ове сезоне Локомотива је играла против Партизана, Будућности, а остаје гостовање Цедевити тако да је Обрадовић имао срећу да посјети престонице региона.

- Увек је лепо вратити се, после 17 година био сам актер утакмице у Подгорици где сам топло дочекан. Памте се стара времена - рекао је Обрадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана