Saša Čađo, košarkaška reprezentativka Srbije, za Glas Srpske: Ostvario mi se san, penjem se na balkon slave

Milan Zubović
Saša Čađo, košarkaška reprezentativka Srbije, za Glas Srpske: Ostvario mi se san, penjem se na balkon slave

- Još uvek sam u šoku i imam osećaj kao da sanjam i ne bih da se probudim. Znam da je ovo ogroman uspeh i sve mi je još uvek nestvarno.

Izjavila je za "Glas Srpske" košarkaška reprezentativka Srbije Saša Čađo koja je sa "orlicama" osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji. Ona je bila dio tima koji u u finalnom susretu pobijedio Francusku rezultatom 76:68. Izabranice Marine Maljković ostvarile su najveći uspjeh u istoriji ženske košarke osvojivši prvo zlato na velikim takmičenjima. Nekadašnja selekcija SFR Jugoslavije osvojila je srebra 1968, 1978,  1987. i 1991. godine te bronze 1970. i 1980. godine. Ujedno, Srpkinje su izborile direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru iduće godine.

* GLAS: Da li ste prije početka šampionata vjerovali da možete do najviše stepenice pobjedničkog postolja?

ČAĐO: Verovali smo u to da svaku utakmicu možemo dobiti ako se borimo. U svaku smo ulazili sa ogromnom željom da pobedimo i na kraju nam se isplatilo.

* GLAS: Šta je bio ključ uspjeha?

ČAĐO: Ključ uspeha bio je rad, rad, rad i samo rad.

* GLAS: Kada se na šampionatu desio prelomni trenutak, kada ste znali da ćete napraviti odličan rezultat?

ČAĐO: Prelomni trenutak je odlično odigrana utakmica protiv Turske na početku eliminacione faze, odnosno u četvrtfinalu. Vrhunski smo odigrale taj meč i videle da možemo puno da uradimo i daleko doguramo. Ujedno smo se revanširale Turkinjama za dva poraza sa prošlih takmičenja i to nas je samo dodatno ohrabrilo.

* GLAS: Koja utakmica se izdvaja kao posebno teška?

ČAĐO: Svaka je bila teška na svoj način. Svaki protivnik je bio jako kvalitetan i protiv svih smo morali dobro da se pomučimo da dođemo do pobede. Nekad rezultat pokazuje drugačije, ali samo mi znamo kako smo se borile.

* GLAS: Francuska je bila favorit u finalu. Šta je presudilo pobjednika na tom meču?

ČAĐO: Želja je odlučila pobednika. Jednostavno imale smo veću želju od Francuskinja da dođemo zlata i mislim da se moglo i videti na terenu.

* GLAS: Možeš li opisati osjećaj kada je završena finalna utakmica i kada ste poslije toga slušali i pjevali himnu Srbije na pobjedničkom postolju?

ČAĐO: Nemam reči kako da opišem taj trenutak to treba doživeti i samo se prepustiti osećanjima. Tek kasnije ću da shvatim šta smo uspele da uradimo jer su nas sve sada preplavilo "1000 emocija". Znam samo da sam osećala neverovatnu sreću i radost. Sve je tako bilo savršeno jer smo ovaj uspeh napravili jednim zajedništvom.

* GLAS: Doček u Beogradu (trebao biti sinoć) je spreman i izlazak na slavni balkon. Da li si ikada očekivala da ćeš jednog dana biti na na tom mjestu?

ČAĐO: To je san svakog sportiste jer onda znaš da si napravio nešto veliko, a na slavni balkon ne ide se sa slabim rezultatima. Meni su se snovi ostvarili i ova medalje je rezultat mnogo godina rada. Sva odricanja tokom mnogo godina su se isplatila i sad mogu da budem ponosna.

* GLAS: Šta je bio iks faktor koji vas je doveo do zlata?

ČAĐO: Naš tim je sastavljen od izuzetno dobrih osoba, kako igračica tako i svih članova stručnog štaba. Zajedništvo nas je krasilo, atmosfera je bila odlična i uz maksimalno zalaganje svih došle smo do istorijskog uspeha. Velika je čast što sam bila deo ovog tima.

* GLAS: Iduće godine očekuju vas Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Sada kad ste kući donijele zlato sa EP sigurno je da će očekivati dobre igre i u Brazilu. Može li se govoriti o dometima na OI?

ČAĐO: Najvažnije je da smo zaobišle kvalifikacije za Olimpijske igre dok je u ovom trenutku još rano govoriti o tome. Ne želimo da se opterećujemo time i želimo da uživamo narednih dana. Kada dođe vreme za OI sigurno je da ćemo se dobro spremiti i pokušati ponovo da napravimo nešto na šta ćemo mi i navijači biti ponosni.

Karijera

Saša Čađo rođena je u Sarajevu 13. jula 1989. godine, a prvi profesionalni klub bio joj je Mladi Krajišnik iz Banjaluke sa kojim je potpisala ugovor 2006. godine. Zatim je sezonu 2007 – 2009. provela u sarajevskom Željezničaru dok je od 2009. do 2012. nastupala za Hemofarm iz Vršca. Iduću sezonu provela je u Partizanu, dok je 2012. potpisala za Partizan. U Beogradu je ostala godinu dana i onda zaigrala za Alba Juliju dok je od 2014. član turskog Čanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana