Rukometaš Srbije Mijajlo Marsenić za Glas Srpske: Hrvatima teže nego nama

Dušan Repija
Rukometaš Srbije Mijajlo Marsenić za Glas Srpske: Hrvatima teže nego nama

Kovilovo - Vruće srce i hladna glava. Ova pomalo ustaljena fraza u rječniku sportista uoči važnih utakmica trenutno najbolje opisuje način na koji razmišljaju rukometaši Srbije uoči toliko iščekivanog starta Evropskog prvenstva i meča protiv Hrvatske (12. januar).

U splitskoj "Spaladijum areni" vjerovatno će se na prste jedne ruke moći izbrojati navijači "orlova", ali ponekad takva situacija zna da okuje ruke domaćinu i izrazitom favoritu, a podari krila protivniku, koji u meč ulazi mnogo rasterećenije. Takvom raspletu nada se i pivot Srbije Mijajlo Marsenić koji staloženo analizira situaciju.

- Znamo šta nas očekuje i uopšte nemamo tremu ili bilo kakav osećaj nekarakterističan za period uoči početka velikog takmičenja. Protivnik jeste domaćin Hrvatska, ali mislim da su više oni zabrinuti nego mi. Zamislite šta bi se desilo kada bismo ih pobedili, a lično mislim da imamo snage za tako nešto. Volim situacije kada su svi protiv nas, dobro se osećam i nadam se da ćemo pozitivnu atmosferu preneti na parket - rekao je Marsenić.

Mečevi između Srbije i Hrvatske uvijek su bili neizvjesni, a rijetko kada se dešavalo da se zna pobjednik prije posljednjeg minuta meča.

- To je naš dodatni adut. Oni su favoriti na papiru, ali su naši mečevi uvek specifični i ne dešava se retko da pobedi onaj kome se daju manje šanse. Moramo biti fokusirani i mirni, izdržati početni pritisak, a onda će sve biti lakše, jer bi se u tom slučaju uvukla nervoza u njihove redove - sumira Marsenić.

Osim ove dvije reprezentacije, u grupi A još su Švedska i Island, a plasman u drugu fazu obezbijediće tri od četiri selekcije. Osim neizvjesnih utakmica, očekuje se i vrlo atraktivna igra s obzirom na to da sve selekcije gaje brz rukomet, baš kao i Srbija od dolaska Jovice Cvetkovića.

- Mislim da imamo velike šanse u mečevima sa Skandinavcima, jer umemo da usporimo ritam i da se potučemo. Oni ne vole takvu igru i pola posla ćemo uraditi ako uspemo da odigramo onako kako želimo - rekao je Marsenić.

On nije mogao da kaže koji su krajnji dometi "orlova".

- Prolazak grupe je prva stepenica i mislim da je to nivo na kojem bi trebalo da budemo. Sve preko je bonus, ali kao sportista uvek težim najvišem pa se nadam da možemo mnogo - naglasio je pivot Vardara.

Kalendar EHF-a nije previše blagonaklon prema reprezentacijama i selektorima, koji u desetak dana moraju da "spakuju" kompletne pripreme.

- To je nešto sa čime se susreću sve reprezentacije. Mislim da ćemo odraditi svega pet, šest treninga u punom sastavu, ali ako imate veliku volju i želju, sve se može nadoknaditi - zaključio je Marsenić.

Srbija bitnija od zdravlja

U moru loših vijesti kada su u pitanju otkazi i zdravstveni bilten, selektora Jovicu Cvetkovića obradovala je odluka Rastka Stojkovića da odgodi odlazak na operaciju kako bi pomogao drugovima u Hrvatskoj.

- To je potez za svako poštovanje. Presrećan sam zbog njegove odluke, jer mi njegovo prisustvo mnogo znači. Igramo na istoj        poziciji, kao iskusniji igrač uvek me savetuje i stvarno sam oduševljen kako je postupio. Osim nas dvojice, tu je i Bojan Beljanski koji se oporavio od povrede i nadam se da ćemo se odlično nadopunjavati - rekao je Marsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana