Реал нови шампион Европе, Обрадовић без “Ла Дециме”

B92
Реал нови шампион Европе, Обрадовић без “Ла Дециме”

Кошаркаши Реал Мадрида нови су прваци Европе, пошто су у финалу Фајнал фора Евролиге у Београду савладали Фенербахче са 85:80.

 ‘Краљевски клуб’ је срушио прошлогодишњег шампиона и дошао до јубиларне “Ла Дециме” у Евролиги, првог пехара од 2015. године.

Тиме је актуелна генерација продужила рекорд Реала и спречила српског тренера Жељка Обрадовића да у својој земљи такође освоји 10. европски трофеј.

Његов колега на другој страни и ученик Пабло Ласо ће на свом конту уписати другу рецку, док се Лука Дончић, најбољи кошаркаш Европе, опростио на најбољи могући начин и као потпуно испуњен прелази у нову фазу каријере – НБА лигу.

Управо је споменути Дончић био један од двојице најефикаснијих играча побједничког тима – меч је завршио са 15 поена (2-4 за два, 1-4 за три, 8-10 пенали), уз 3 скока и 4 асистенције. Међутим, без дилеме “икс фактор” за побједника на овом мечу био је Фабијан Козер који је постигао 17 поена (1-3 за два, 3-3 за три, 6-8 пенали) и имао по 2 скока и асистенције.

Томпкинс је додао 10, уз веома важну “одбојку” у финишу, а одличну ролу под кошем је одрадио Таварес са 8 поена и 5 скокова.

На другој страни је блистао Николо Мели са 28 поена и 6 скокова, али није могао сам, пошто је једино двоцифрени учинак имао Бред Вонамејкер, али је он већину од својих 14 поена постигао у финишу сусрета.

Потпуно је изостао учинак Јана Веселог, Луиђија Датомеа и Бобија Диксона, који су збирно убацили 16 поена. Српски репрезентативци такође нису имали своје вече – Марко Гудурић је промашио сва три шута из игре, док је Никола Калинић завршио са 7 поена и 3 ухваћене лопте.

Утакмицу у Београдској арени боље је почео Фенербахче који је, претежно преко Калинића и Дувериолуа стизао до поена, док је на другој страни обично погађао Лука Дончић. Средином првог периода ситуација на паркету се преокренула – Дувериолу и Весели су добили по двије личне грешке, код Реала су повукли резервисти Фернандес и Љуљ и тројкама донијели преокрет.

Већ до краја четвртине је ‘Краљевски клуб’ дошао до предности, а онда сјајном серијом на старту друге дионице повећао на +8. Ипак, тада је на сцену ступио Николо Мели и са 11 поена одржао Фенер у егалу, а некако непримјетно актуелни шампион је вратио вођство на своју страну.

У финишу полувремена разиграо се Слукас, додао неколико важних поена и екипа Жељка Обрадовића је на паузу отишла са минималном залихом.

Одмор је много више пријао шпанском представнику који је трећу дионицу отворио серијом 7:0. Тада су Ласови играчи дошли до предности и нису је испуштали захваљујући одличној реализацији напада. И даље је предњачио Козер, док је одличан допринос под кошем дао Таварес за нових +8.

Иако је већина навијача прижељкивала повратак прошлогодишњег шампиона у посљедњих 10 минута, он се није догодио. Средином четвртог квартала Веселом је свирана неспортска лична на Дончићу, Реал је убацио пет поена из тог напада и први пут дошао до двоцифрене предности. Успијевао је да троши вријеме и поред не баш ефикасног финиша и на крају кроз драму дође до великог тријумфа.

Дуел за треће мјесто између Жалгириса и ЦСКА припао је литванском шампиону – 79:77

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана