Ratko Đurković za Glas Srpske: Igra u odbrani najveća boljka Srbije

Dušan Repija
Ratko Đurković za Glas Srpske: Igra u odbrani najveća boljka Srbije

Banjaluka - Osjećaj kada osvojite medalju na velikom takmičenju poznat je Ratku Đurkoviću, koji se sa rukometnom reprezentacijom Jugoslavije godine domogao bronze na Svjetskom prvenstvu 2001. godine.

Sutra u Hrvatskoj počinje trka za evropski tron, a crnogorski stručnjak koji je prošle sezone sa Borac m:telom osvojio titulu u Premijer ligi BiH osluškuje dešavanja u svim reprezentacijama i sa nestrpljenjem očekuje start. Karte za prvi dan u "Spaladijum areni" odavno je rezervisao, jer nije spreman da propusti skandinavski okršaj Švedska - Island, a pogotovo utakmicu o kojoj bruji region Hrvatska - Srbija. Iako je grupa C Jugoslavija u malom, jer je osim Njemačke čine Crna Gora, Makedonija i Slovenija, ipak je splitski okršaj u žiži.

- Normalno je da se pravi atmosfera da je to utakmica svih utakmica, nama sa ovih prostora je vrlo zanimljiva, a biće takvih još. Čitam izjave rukometaša Srbije da nisu napeti i dobro je ako je tako. Sudeći po kvalitetu, a posebno pripremnom periodu, Hrvati su ipak bliži pobjedi, jer Srbija nije mnogo toga pokazala. Ipak, atmosfera koja je stvorena u javnosti da domaćini moraju dobiti meč sigurno će im u jednom segmentu otežati posao, što je najveća šansa Srbije - smatra Đurković.

Pripremni mečevi mogu da budu pokazatelj, ali i krivi trag, jer se u takmičarskim mogu desiti mnoge promjene. Iako selektor Jovica Cvetković ističe da je zadovoljan igrom uprkos porazima, Đurković smatra da sa takvim izjavama pokušava zadržati mir i stabilnost ekipe iako bi i on sam sigurno volio da je upisana poneka pobjeda. Đurković je ime izgradio besprijekorno igrajući odbranu, a i sada kada je trener na taj segment igre obraća najviše pažnje. Baš je to najveća boljka "orlova".

- Srbija za sada nije uspjela da uklopi odlične pojedince u cjelinu, što je problem godinama unazad. Tu posebno mislim na odbranu, jer reprezentacija takvog kvaliteta ne smije redovno da prima više od 30 golova, a da pri tome golman Vladimir Cupara bude najbolji pojedinac tima. Neke stvari mogu da se promijene u posljednji čas, ali mislim da za lošu odbranu nema opravdanja i lijeka u tako kratkom roku. Volio bih da griješim i da me momci demantuju. Napad je druga priča, Petra Nenadića ne možete limitirati na četiri, pet golova, a tu je još mnogo rješenja koja mogu ponuditi on, ali i drugi igrači. Mislim da bi, s obzirom na kvalitet, najmanje morali proći u drugi krug, ali da je bolja odbrana ključ za dobar rezultat - podvlači Đurković.

Još više je upućen u dešavanja u reprezentaciji Crne Gore, čije je treninge gledao nekoliko puta u pripremama.

- Veliki hendikep je što smo ostali bez najboljeg igrača Vuka Borozana, momka koji bukvalno sam bez ičije pomoći postiže šest, sedam golova. Ostali momci imaju određen kvalitet i pravo da se nadaju prolasku u drugu fazu, a raduje me što su vrlo kompaktni, prava ekipa. Šansa je utakmica protiv Makedonije, koja je vrlo iskusna ekipa i zna da igra kada je "frka". Kiril Lazarov i golman Filip Ristovski su njihovi aduti, momci koji su preturili mnogo toga preko glave i znaju da igraju guste završnice - rekao je Đurković.

Favoriti za odličja otprilike su isti kao i prethodnih godina, samo što Hrvatska ima jedan adut više. Rukomet je sport u kojem domaćini najlakše dolaze do medalja, što posljednjih godina potvrđuju primjeri Katara, Srbije, Poljske.

- Upravo zbog toga, a ne zbog kvaliteta, Hrvatima dajem najveće šanse za zlato. Nije u pitanju samo naklonost sudija, nego sve kompletno, jer se u sklopu prvenstva EHF organizuju seminari, radionice... Sve to pomalo utiče da domaćin ima lakši put od ostalih. Zato se radujem uvođenju video-tehnologije, jer je naš sport nepravedno dugo bio u zaostatku za ostalim poput tenisa, odbojke, fudbala. Od ostalih reprezentacija izdvojio bih Francuze, Španci žele korak više, a Švedska je po mom mišljenju favorit iz sjenke - zaključio je Đurković.

Uželio se posla

Od ljetošnjeg odlaska sa klupe Borca Đurković nije preuzeo nijedan klub, iako je imao nekoliko ponuda.

- Iskreno da kažem uželio sam se posla, sav sam utrnuo od sjedenja i ležanja, što nisam navikao. Nadam se da ću uskoro dobiti adekvatnu ponudu - rekao je Đurković.

Borčeva djeca moraju bolje

Đurkovića raduju rezultati njegovog bivšeg kluba, ali ističe da je u ovoj sezoni više očekivao od djece ponikle u klubu, pa im je uputio dobronamjernu kritiku.

- Nije mi baš jasno da Dejan Unčanin, koji je bio moj pomoćnik i igrač kada je trebalo, sa skoro 40 godina daje više nego mladići od 20. Vjerovao sam da će ovo biti sezona u kojoj će mladi doživjeti punu afirmaciju, ali čini mi se da neki nisu uspjeli. Trebalo bi da se zapitaju i zamisle ako žele da se ozbiljno bave rukometom. Arman Beširević je napravio veliki pomak i to je put kojim treba da krenu ostali - rekao je Đurković i istakao da su na dobrom putu Goran Daničić i Vladan Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana