Ратко Ђурковић за Глас Српске: Игра у одбрани највећа бољка Србије

Душан Репија
Ратко Ђурковић за Глас Српске: Игра у одбрани највећа бољка Србије

Бањалука - Осјећај када освојите медаљу на великом такмичењу познат је Ратку Ђурковићу, који се са рукометном репрезентацијом Југославије године домогао бронзе на Свјетском првенству 2001. године.

Сутра у Хрватској почиње трка за европски трон, а црногорски стручњак који је прошле сезоне са Борац м:телом освојио титулу у Премијер лиги БиХ ослушкује дешавања у свим репрезентацијама и са нестрпљењем очекује старт. Карте за први дан у "Спаладијум арени" одавно је резервисао, јер није спреман да пропусти скандинавски окршај Шведска - Исланд, а поготово утакмицу о којој бруји регион Хрватска - Србија. Иако је група Ц Југославија у малом, јер је осим Њемачке чине Црна Гора, Македонија и Словенија, ипак је сплитски окршај у жижи.

- Нормално је да се прави атмосфера да је то утакмица свих утакмица, нама са ових простора је врло занимљива, а биће таквих још. Читам изјаве рукометаша Србије да нису напети и добро је ако је тако. Судећи по квалитету, а посебно припремном периоду, Хрвати су ипак ближи побједи, јер Србија није много тога показала. Ипак, атмосфера која је створена у јавности да домаћини морају добити меч сигурно ће им у једном сегменту отежати посао, што је највећа шанса Србије - сматра Ђурковић.

Припремни мечеви могу да буду показатељ, али и криви траг, јер се у такмичарским могу десити многе промјене. Иако селектор Јовица Цветковић истиче да је задовољан игром упркос поразима, Ђурковић сматра да са таквим изјавама покушава задржати мир и стабилност екипе иако би и он сам сигурно волио да је уписана понека побједа. Ђурковић је име изградио беспријекорно играјући одбрану, а и сада када је тренер на тај сегмент игре обраћа највише пажње. Баш је то највећа бољка "орлова".

- Србија за сада није успјела да уклопи одличне појединце у цјелину, што је проблем годинама уназад. Ту посебно мислим на одбрану, јер репрезентација таквог квалитета не смије редовно да прима више од 30 голова, а да при томе голман Владимир Цупара буде најбољи појединац тима. Неке ствари могу да се промијене у посљедњи час, али мислим да за лошу одбрану нема оправдања и лијека у тако кратком року. Волио бих да гријешим и да ме момци демантују. Напад је друга прича, Петра Ненадића не можете лимитирати на четири, пет голова, а ту је још много рјешења која могу понудити он, али и други играчи. Мислим да би, с обзиром на квалитет, најмање морали проћи у други круг, али да је боља одбрана кључ за добар резултат - подвлачи Ђурковић.

Још више је упућен у дешавања у репрезентацији Црне Горе, чије је тренинге гледао неколико пута у припремама.

- Велики хендикеп је што смо остали без најбољег играча Вука Борозана, момка који буквално сам без ичије помоћи постиже шест, седам голова. Остали момци имају одређен квалитет и право да се надају проласку у другу фазу, а радује ме што су врло компактни, права екипа. Шанса је утакмица против Македоније, која је врло искусна екипа и зна да игра када је "фрка". Кирил Лазаров и голман Филип Ристовски су њихови адути, момци који су претурили много тога преко главе и знају да играју густе завршнице - рекао је Ђурковић.

Фаворити за одличја отприлике су исти као и претходних година, само што Хрватска има један адут више. Рукомет је спорт у којем домаћини најлакше долазе до медаља, што посљедњих година потврђују примјери Катара, Србије, Пољске.

- Управо због тога, а не због квалитета, Хрватима дајем највеће шансе за злато. Није у питању само наклоност судија, него све комплетно, јер се у склопу првенства ЕХФ организују семинари, радионице... Све то помало утиче да домаћин има лакши пут од осталих. Зато се радујем увођењу видео-технологије, јер је наш спорт неправедно дуго био у заостатку за осталим попут тениса, одбојке, фудбала. Од осталих репрезентација издвојио бих Французе, Шпанци желе корак више, а Шведска је по мом мишљењу фаворит из сјенке - закључио је Ђурковић.

Ужелио се посла

Од љетошњег одласка са клупе Борца Ђурковић није преузео ниједан клуб, иако је имао неколико понуда.

- Искрено да кажем ужелио сам се посла, сав сам утрнуо од сједења и лежања, што нисам навикао. Надам се да ћу ускоро добити адекватну понуду - рекао је Ђурковић.

Борчева дјеца морају боље

Ђурковића радују резултати његовог бившег клуба, али истиче да је у овој сезони више очекивао од дјеце поникле у клубу, па им је упутио добронамјерну критику.

- Није ми баш јасно да Дејан Унчанин, који је био мој помоћник и играч када је требало, са скоро 40 година даје више него младићи од 20. Вјеровао сам да ће ово бити сезона у којој ће млади доживјети пуну афирмацију, али чини ми се да неки нису успјели. Требало би да се запитају и замисле ако желе да се озбиљно баве рукометом. Арман Беширевић је направио велики помак и то је пут којим треба да крену остали - рекао је Ђурковић и истакао да су на добром путу Горан Даничић и Владан Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана