Rasplet ili novi zaplet oko ABA lige?

Dušan Repija
Rasplet ili novi zaplet oko ABA lige?

Banjaluka - Predstavnici devet klubova učesnika ABA lige usvojili su nacrt Društvenog ugovora sa rukovodstvom tog takmičenja prema kojem klubovi kontrolišu 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava, dok ostatak pripada dosadašnjem vlasniku ABA Sidro d.o.o.

Iako je FIBA zahtijevala da cjelokupna vlasnička struktura pripadne klubovima, to se nije desilo na sastanku u Ljubljani, pa će u narednim danima biti poznata sudbina regionalnog takmičenja. Ipak, predstavnik Igokee Igor Dodik u Ljubljani vjeruje da ja napravljen veliki korak ka ponovnom priznavanju ABA lige.

- Predstavnici svih klubova zadovoljni su napustili sastanak, ali dogovor još nije potpisan. Usmeno smo dogovorili sve pojedinosti, a u idućim danima očekujemo da se sve stavi na papir i ukoliko bude onako kako je dogovoreno mislim da će svi prisutni sa sastanka staviti svoje potpise - rekao je Dodik.

Sastanku nisu prisustvovali čelnici ovogodišnjeg šampiona Crvene zvezde koji su poslali pismo u kojem su izrazili nezadovoljstvo nekolicinom tačaka prijedloga, dok su predstavnici Metalca i Mega Leksa svoje odsustvo opravdali utakmicama ovih klubova.

- Sada čekamo stav FIBA. Iskreno, ne vjerujem da nam oni nešto bolje mogu ponuditi i predložiti, kao ni to da će suspendovati sve zemlje koje imaju predstavnike u ABA ligi - rekao je Dodik.

Da posjetimo, u posljednja dva mjeseca traje rat na relaciji FIBA - ULEB i još uvijek nije ni blizu rasplet, pošto gotovo svakodnevno obje strane iznose nove pojedinosti i gledaju kako da privole klubove bivše Jugoslavije na svoju stranu.

Još ranije je odlučeno da od sezone 2016/17. startuje B regionalna liga koju bi činilo takođe 12 klubova, a bila bi podijeljena na Istok i Zapad zbog smanjenja troškova.

Đilas

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas najavio je za danas sastanak lige, klubova i predstavnika KS Srbije, na kome će se razmatrati prijedlozi za organizaciju regionalne lige koji su predstavili FIBA i ABA liga.

- Poznat je moj stav da je regionalna liga u kojoj će se poštovati snaga srpske košarke i srpskih klubova dobra za našu košarku. Ligu sa 12 klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji je vode uz podršku Saveza i iz koje klubovi imaju prolaz u Evroligu je nešto što podržavam. Takva liga ne može biti vlasništvo privatnih lica, jer je to nešto što FIBA ne prihvata - rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana