Radovanović i Varajić ne mogu do penzije u FBiH

Agencije
Radovanović i Varajić ne mogu do penzije u FBiH

Beograd - Proslavljeni košarkaški asovi i zaslužni sportisti nekadašnjeg Košarkaškog kluba Bosna Žarko Varajić i Ratko Radovanović ne mogu da ostvare penziju u FBiH, jer, navodno, u Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) Sarajevo ne postoji evidencija njihovog radnog staža, koji je redovno uplaćivan prije rata.

Varajić je rekao da su mu izbrisali šest i po najboljih godina radnog staža, sa najvećim primanjima, od 1986. do 1992. godine, a Radovanoviću čak osam, obrazlažući da su arhive "nestale", "isparile" ili "izgorjele" tokom rata u BiH, te zapitao - zašto se prave građani prvog i drugog reda.

- Pitanje koje postavljamo već 20 godina, a na njega ne dobijamo odgovor od odgovarajućih institucija FBiH jeste da li se neko sjeća KK Bosna i njenih asova, koji su osvojili sve što se može osvojiti u klupskoj košarci i pronijeli slavu Sarajeva, BiH i Jugoslavije širom Evrope i svijeta? - rekao je Varajić.

Navodeći da su on i Radovanović osvajali olimpijske, evropske i svjetske medalje, Varajić ocjenjuje da u FBiH pokušavaju da minimiziraju njihove sportske zasluge i uspjehe.

- U krajnjem slučaju, tim parama neću se obogatiti. To neće biti neke velike pare, ali u pitanju je princip. Zašto praviti građane prvog i drugog reda? Zašto neki koji su isto radili mogu da regularno ostvaruju svoja prava, a drugi ne mogu? - kazao je Varajić.

Proslavljeni košarkaš navodi da je u Sarajevu napravljena sportska monografija, u kojoj se on pominje samo u sastavima Bosne, a ne kao neko ko je bio kapiten i zaslužan za osvajanje medalja i trofeja, koji i danas, poslije 36 godina, drži rekorde, što je skoro nestvarno.

- Oni pokušavaju sve da minimiziraju. To je njihova stvar. Ali, ne mogu da mi uzmu nešto što mi pripada. Jer sam to ostvario najpoštenijim radom - istakao je Varajić, koji živi u Beogradu od 1992. godine.

On je podsjetio da je Ratko Radovanović u bivšoj SFRJ bio među trojicom najuspješnijih, igrajući najviše utakmica za reprezentaciju i ostvarivši briljantne rezultate, a u FBiH ne priznaju da se čovjek uopšte bavio sportom i hoće i da to negiraju.

- To baca ružnu sliku i ljagu na ljude koji to vode i rade, a državi je to "ni kap vode u moru". Znamo da su sve institucije ugrožene u regionu, sve se finansiraju iz budžeta, ali da će ovo nešto poremetiti... Ako će to pomoći, evo, odmah prihvatam da odustanem od svog zahtjeva - naglasio je Varajić.

On je istakao da su mu poslije desetine poziva u PIO Sarajevo izračunali da mora da plati nekih 20.000 maraka da bi mu priznali radni staž.

- Odjednom sam u periodu od 1986. do maja 1992. godine izbrisan. Čuo sam od nekih poznanika da se i njima isto desilo i to baš u tom periodu. I to nije slučajno, jer je taj period bio najbolji sa aspekta primanja - izjavio je Varajić.

Kada se zbrajaju radni rezultati, oni koji bi trebalo da ih verifikuju - imaju "amneziju" naveo je Varajić.

- Zašto? Zato što se zovem Žarko Varajić ili zbog toga što sam najviše uradio za Bosnu? Ili zbog toga što sam jedini koji je tri puta dobijao Šestoaprilsku nagradu, najveće društveno priznanje grada Sarajeva, jednu lično, a dvije kolektivno? - zaključio je Varajić.

Rekorder finala

Varajić je došao u Bosnu 1970. godine sa 17 godina, kada je klub igrao Drugu ligu, a već 1972. izborio je status prvoligaša. Već 1974. postao je kapiten i predvodio ekipu do tri titule u prvenstvu, dva Kupa Jugoslavije i prvog klupskog prvaka Evrope. U finalnoj utakmici protiv Emersona postigao je 45 poena, što je i danas rekord, a tada nije bilo trojki. Igrao je finale Kupa "Radivoja Koraća".

Radovanović

Ratko Radovanović po pozitivnim zakonskim rješenjima kao vrhunski sportista ima pravo na osam godina radnog staža, koji je platio SOFK BiH za sve vrhunske sportiste. Radovanović je sa Bosnom osvojio tri prvenstva, dva kupa i Kup šampiona, a sa reprezentacijom olimpijsko, svjetsko i evropsko zlato. Sa reprezentacijom je osvojio 19 medalja i odigrao 246 utakmica, a dvostruki je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana